Ангел Цураков: Изборите са отговорност към цялото общество

Снимка: БГНЕС

Ангел Цураков, историк по образование, автор на книгите "Енциклопедия на правителствата на България", "Енциклопедия на Народното събрание на България", заяви, че гласува винаги на избори, защото те са отговорност към цялото общество.

Завършил съм История в университета във Велико Търново и География в Софийския университет. Като журналист в списание "Отечество" установих, че липсва каквато и да е информация за много от българските правителства и за много от българските политици. Поставих си задача за създаване на енциклопедия, която излезе в няколко поредни книги. Продължаваме да доработваме със следващите парламенти и правителства.

За тези 136 години съществуване на царство и република са се сменили 93 правителства и 42 парламента, което говори за нестабилност. Броят на партиите сега е над 300. Известно е, че в държавите с политическа и икономическа стабилност броят на активните, масови партии е между две и седем.

Това, което отслабва като обществена перспектива пред българите, е обединението. Освен това в България много често от Освобождението до наши дни с политика се занимават хора, основно с материален интерес. Играта на великите сили също играе важна роля в обществото и сме постигали сериозен успех, когато не сме се съобразявали с тях, като например Съединението, обявяването на независимост, спасяването на българските евреи.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Ангел Цураков може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!