Смениха неграмотен председател на СИК в "Столипиново"

Снимка: БГНЕС

4,41% е избирателната активност в Пловдив към 9.30 часа, съобщи председателят на 16-а РИК Деница Чингарова. Всички секции са отворили в 6 часа сутринта и вотът протича нормално. 

13 679 души са гласували към 9.30 часа в Пловдив. Активността в сравнение с евроизборите е малко по-висока. Към този час тогава бяха дали гласа си 4,2 процента от пловдивчани. Най-висока е активността в район Южен- 5,13%,  Централен - 4,55%, Северен- 4,21, Тракия - 3,98% и най-ниска е в Източен - 3,88 на сто.

От общо 4090 души, заети в избирателните секции, само 100 са били заменени, което според Деница Чингарова е напълно в рамките на нормалното и на случвалото се и на предни избори. В район Източен е сменен председател на секционна комисия, след като е установено, че е неграмотен. Мястото му е заел заместник-председателят.

3 сигнала за нарушения е проверила комисията. Транспарант на политическа сила е бил срещу сградата на Професионалната гимназия по текстил в Северен, където има изборни секции, и след намесата на хора от комисията застъпник на партията го е свалил.
Другите два сигнала са за предполагаемо купуване на гласове - струпване на хора, които не говорят български.Проверката е показала, че няма основания за такова твърдение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!