Скандали пред урните в няколко града

Снимка: Анжела Каменова

Възрастен мъж опита да измъкне бюлетина от секция в Стара Загора. Гласоподавателят е скъсал бюлетината-образец в тъмната стаичка и излязъл. Той започнал да крещи на членовете на комисията, че си е забравил очилата и не може да гласува, но на тръгване е отнесъл бюлетината, която му била дадена, а членовете на СИК потърсили съдействие от органите на реда.

В началото на деня, пиян член на СИК в Стара Загора е бил отстранен от работа по решение на колегите му в избирателната комисия, в която е бил разпределен.

РИК е препратила на прокуратурата сигнал за група роми от Симеоновград, които не успели да гласуват в Стамболово. Потърпевшите са обяснили, че някой ги вписал в някакъв списък и им казал, че трябва да гласуват в друга община. Отивайки на място, за да упражнят правото си на вот обаче, не били допуснати да гласуват, тъй като имената им не фигурирали в избирателните списъци. "Подозираме, че някой е обещал на тези хора нещо.", коментира председателят на РИК Димитър Велев.

200 души са се регистрирали на различни адреси на запустели и обитаеми къщи в криводолското село Ракево. Телевизионна проверка е показала, че съседите не познават такива хора.

10 сигнала за нарушения са подадени от Лом. От окръжната прокуратура не дават информация за какво са. По 4 от тях работата е прекратена. Според полицията, в крайдунавския град е много вероятно да има търговия с гласове. В навечерието на изборния ден дори бяха проведени две специализирани операции за борба с явлението. Засега обаче, по традиция, избирателната активност е ниска. В репортажа на Николай Драгиев можете да научите повече за операциите на МВР и схемите за търговия с гласове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!