Ал. Андреев: В ЦИК има 5 сигнала за купуване на гласове в Кюстендил

Снимка: БГНЕС

Сигналите за нарушения, получени в ЦИК, са били 133 около 15:30 ч. и всички се качват в регистъра. Това каза за "Хоризонт" говорителят на ЦИК Александър Андреев, който отрече твърдението на социолога Огнян Минчев пред БНР, че регистрите на ЦИК са претоварени. В регистъра са качени и сигнали на "Прозрачност без граници", допълни Андреев. 

В ЦИК са постъпили 5 сигнала за купуване на гласове в изборен район Кюстендил, каза Андреев без да назове в полза на коя партия е била търговията.

В Нова Загора имаме сигнал, че се извозват хора с автомобил до избирателните секции. Сигналът е постъпил в последния час и ще бъде разгледан на заседанието на ЦИК, за да установим дали е налице нарушение.

Близо 11 сигнала са постъпили в ЦИК за нарушения от страна на интернет сайтове за публикуване на данни от социологически изследвания и допитвания до общественото мнение за изборите. На 3 от тези сайтове ЦИК е взела решение за издаване на актове за административно нарушение. По отношение на още 2 или 3 предстои произнасяне. Съгласно Изборния кодекс, глобите са до 5000 лв. за първо и до 10 000 лв. при повторно нарушение.

До 14 ч. от чужбина са гласували над 32 000 души, каза Андреев. Над половината гласове са от Турция, следвана от Испания и Германия.

313 души са гласували в Австралия и 96 в Нова Зеландия, където изборният ден е приключил.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!