Антонина Желязкова: Не мога да си представя работещо правителство

Снимка: Анжела Каменова



Няма изненада на изборите, заяви пред „Хоризонт“ Антонина Желязкова – директор на Международния център за малцинствата и културните взаимодействия.

Истината е, че този вот няма да ни даде нищо. Силно се съмнявам, че политиците ще бъдат в състояние да направят работещо правителство с тези проценти, с които ще съставят новия парламент. Може би ако има нещо, което неприятно ме изненада, това е още по-засиленото масово купуване на гласове. Все си представях или се надявах, че след гражданските протести, след очевидното, демонстративното недоволство на хората от политическите елити, те няма да посмеят този път или ако правят опити да купуват гласове, то ще бъде много скрито, потайно и далеч по-редуцирано и по-малко отколкото при предишни избори. А то се оказа точно обратното. Огорчи ме факта, че са се продавали и студентски гласове, разбира се.

Желязкова изтъкна отчуждението, което прави хората безразлични към случващото се.

Не мога да си представя работещо правителство, каза Желязкова и добави: Изключително неясни, тъмни, мътни са отношенията между всички тези, които влизат в тази нова конфигурация. Дори и чисто идейно, чисто платформено, не мога да си представя. Трябва да се правят невероятни безпринципни коалиции, за да може да се продължи живота на това бъдещо ново НС. Това ще е нещо с изключително кратък живот. Повече ме плаши вече дъното на моралното падение на политическите елити.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!