Първан Сименов: Вотът за малките партии беше наказателен за политическия елит

Снимка: БГНЕС

Възможно е да има кандидати, които да изненадат партийните си лидери с преференциалния вот, който са получили, каза в предаването "Преди всички" политологът Първан Симеонов от "Галъп Интернешънъл".

Той коментира и изненадващия резултат на "Атака":

Не само ДКЕВР чрез увеличението на цената на тока вкара "Атака" в парламента. В онези месеци, в които се развиваше силно политизирана ситуация на тема падане на правителството, Волен Сидеров обикаляше доста. Той започна кампанията си доста рано, тихо и на терен. Отделно "Атака" зае ниша, която остана вакантна – откровено носталгична, социално-патетична. Отделно от това руската нишка. Дори се стигна до кампания с руски държавен оркестър. На всичкото отгоре "Атака" за пореден път беше подценена, не от всички. "Галъп" отчете, че при всички положения партията влиза в следващия парламент. 

Според политолога в прогнозите си социологическите агенции не са успели да отчетат, че двете големи партии са на своя минимум. В същото време малките партии са получили максимума. 

Видимо е, че гласуването за малките партии е било наказателно спрямо политическия елит в България, смята Първан Симеонов.

Не ми се струва, че на някоя от партиите й се ходи отново на избори, коментира той предположенията за нови избори:

На никого не му се управлява сам в тази ситуация, на никой не му се носи единично отговорността, която предстои. /…/ Аз не вярвам на тях да им се ходи на нови избори, особено двете големи партии разчитат този шамар, който получиха вчера. Те, а и всички останали партии в парламента, ще проявят точен инстинкт за самосъхранение и няма да ходят на нови избори. 

Има възможност за дясноцентристско управление, но ще трябва трети партньор, смята политологът:

Вторият вариант е някаква форма на подкрепа от страна на ДПС, пак за дясноцентристко управление. Третият вариант остава голяма коалиция, което ще бъде и най-легитимното нещо в този момент, но към нея вероятно ще се присъединят и други формации, за да прилича на всеобща коалиция.

Според Първан Симеонов следващото правителство, ако е пропграмно, то трябва да има ясни приоритети и да е временно по свое решение.

Цялото интервю с Първан Симеонов можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!