След изказванията в изборната нощ: Вариантът "нови предсрочни избори" не е изключен

Вариантът "предсрочни избори" остава дори след като ГЕРБ взеха най-много гласове, стана ясно от изказванията на политическите партии след края на изборния ден. БойкоБорисов изчисли, че засега няма с кого да се коалира за стабилно правителство.

Чух, че реформаторите не ни желаят. Чух БСП, че остават опозиция, обидени, че имат нисък резултат. Като БСП не искат, реформаторите не искат, а ние не искаме ДПС, вече с останалите и да се съберем, пак няма мнозинство.

Борисов не изключи възможността да върне мандата и затова призова лидерите на партиите.

Моля колегите да преспят с резултата, да се смирим. Предлагам им да помислят. Нека всички да помислят какво би следвало и какво ще се случи след още 2 месеца предизборна кампания със служебен кабинет и ще има ли смисъл от избори тогава. 

Ръководителят на ГЕРБ даде да се разбере, че няма да прави компромиси с условията за разговорите, особено с Реформаторския блок, за това кой да бъде премиер.

Реформаторите отрекоха сътрудничество с ГЕРБ, ако и ДПС е в правителството. Топката е в ГЕРБ. Те трябва да предложат, а ние ще обсъдим, заяви Божидар Лукарски. 

И лидерите на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов и Валери Симеонов се обявиха срещу участието на ДПС във властта, но протегнаха ръка за широка коалиция.

Ценностно мнозинство в 43-тото НС без ДПС е трудно мислимо, предупреди председателят на Движението Лютви Местан.

БСП призна загубата и се определи като опозиция на следващото правителство, още преди да е ясно какво ще е то.

В интервю за "Хоризонт" Ивайло Калфин от АБВ намекна, че формацията му е готова за диалог, без категорично да каже ще участва ли в управлението.

"Атака" опроверга прогнозите на социолозите, обяви Волен Сидеров и постави свои условия за подкрепа на бъдещо съвместно управление – незабавно повишаване на доходите на населението и изгонване на монополите.

Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков предпочете в писмен вид да заяви, че правителство трябва да има, но се въздържа от повече коментари в изборната нощ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!