Реформаторският блок: В този парламент не може да има идеална коалиция

Снимка: БГНЕС

Очакваме голяма част от гласовете, които ще дойдат от чужбина, да са в полза на Реформаторския блок, каза лидерът на СДС и един от водачите на "Реформаторския блок" Божидар Лукарски.

Като цяло представянето ни е изключително добро в областните градове, като за разлика от европейските избори и в сравнение с тях, ние имаме стъпка в малките населени места и в селата, където за първи път на места, където досега не бяха отчитани гласове за Реформаторския блок има сериозно представяне на Блока в тези населени места. За разлика и от резултатите на евровота, влизаме във възрастовата група на младите избиратели. На предишните избори по-голямата част от избирателите на Реформаторския блок бяха в средната възрастова група.

Ние сме национално отговорни политици и смятаме, че в този парламент, за да има реформи и да има стабилност, трябва да има и правителство, каза Лукарски. 

Имаме декларирана програма. В нея, заради която са ни подкрепили толкова много хора, има приоритети. Те не са извиване на ръце, коментира от своя страна Меглена Кунева и добави: От страна на Реформаторския блок има последователна и ясна позиция и не се оплакваме. Дотук се оплаква политическата сила, която е с най-висок процент. Да имаш първо място на изборите заслужава поздравления, но и доста голяма отговорност. Ако за втори път ГЕРБ не успее да състави правителство, въпреки че е първа политическа сила, значи нещо дълбоко не е наред.

Вашите опасения, че някой извива ръце са крайно неоснователни, не почиват на нищо. Принципите не се наричат извиване на ръце. Ние имаме силна пристрастност към три типа реформи, които засягат сърцевината на държавата, бих казала вече нейното оцеляване. Напълно наясно сме, че не е необходимо да се погледне бюджетът, възможностите за неговата актуализация, както и да се състави нов бюджет. Бъдете убедени, че сме абсолютно наясно с това. Ние сме казали какви са приоритетите ни и очаквахме с голямо нетърпение какво мислят всички политически сили, включително и ГЕРБ за съдебната реформа, каза Меглена Кунева. 

От Реформаторския блок заявяват, че не поставят ултиматуми и очакват да видят какво ще предложи ГЕРБ като персонални назначения.

Радан Кънев отчете: Този резултат – двойно увеличение на получените гласове спрямо европейските избори, освен сериозен успех е и много голяма отговорност. Казали сме категорично, че в правителство, подкрепяно и зависещо от ДПС, ние няма да участваме. Напълно невъзможно е да пристъпим тази дума. Ако ГЕРБ искат да участват в правителство, подкрепяно от ДПС, те имат тази възможност напълно спокойно.

В този парламент някаква идеална коалиция не може да има и това само показва кризата на доверието в обществото ни и дълбочината на политическата криза, каза още Радан Кънев и добави: В реформаторската програма, съобразно нашите приоритети, ДПС не може да бъде партньор. 

По отношение на ГЕРБ, Корман Исмаилов заяви: Съчувстваме на ГЕРБ за по-ниския резултат в сравнение с предишните парламентарни избори. Ние ще се видим, ще си честитим, ще поговорим съвсем открито по всички текущи въпроси, които касаят бъдещето управление на страната. Няма никакъв проблем с партия от сродното семейство в ЕП да говорим по всички теми. Дневният ред на страната ще го изисква все повече и все повече и не само ГЕРБ, разбира се. 

Дали мандатът на следващия парламент ще е пълен, в никакъв случай не зависи от ГЕРБ. Ако бяха постигнали политическите си цели, щеше да зависи от тях. В момента е очевидно, че той не може да е пълен. Ние трябва да се обединим около възможна оптимална програма и оптимален срок, за да бъдем полезни за хората. България трябва да вземе някакви решения, които изискват правителство и парламент, каза Кънев.

Трябва да направим така, че да има стабилно управление, подчерта Лукарски. Кунева добави:

Има неща, които ако не се свършат, България няма как да продължи. Нас ни чакат няколко важни задачи, свързани с европейското ни членство. Започваме нов цикъл за усвояване на средства. Самите приоритети на тази комисия са такива, че България все още не е готова да усвоява тези средства. Ако ние не забързаме разликата между нас и останалата част от Европа, все повече и повече ще се задълбочава. След 2 години България е председател на ЕС. Ние трябваше да сме направили изключително много неща. Влизането в Шенген, кандидатстването за еврозоната, банковия съюз, енергийния съюз – това са все неща, които биха могли да стимулират растежа. Тук бихме могли да постигнем широк национален консенсус, коментира Кунева и посочи приоритетните области, в които не трябва да се правят компромиси.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!