Близнашки: Основните политически сили да си поемат отговорността

Снимка: БГНЕС

Според служебния премиер Георги Близнашки формирането на ново правителство зависи от здравия разум на основните политически сили. Близнашки се надява нов кабинет да бъде излъчен до две-три седмици, въпреки че формирането му няма да е лесна задача при разнороден парламент с осем партии.

С уговорката, че служебното правителство е организирало честни избори, премиерът Георги Близнашки коментира:

Купуването и продажбата на гласове бяха минимизирани и това личи от избирателната активност в редица райони. Може само да се съжалява, че далеч не всички наши сънародници упражниха своето право на глас.

Близнашки подчерта, че България има нужда от силно правителство, но призна, че задачата за сформиране на нов кабинет няма да е лесна при разнороден парламент, в който има 8 партии.

Всички основни политически сили трябва да приемат резултатите от тези избори, но всичко зависи от здравия разум, от мъдростта, от добрата воля на основните политически сили. Основните политически сили трябва да се ангажират с управлението на страната, независимо как ще си разпределят ролите, кой ще поеме отговорността за управлението и кой ще остане в опозиция.

На въпроса, готов ли е да остане още няколко месеца на премиерския пост, Близнашки отговори: 

Не. Не съм готов на подобен експеримент. Служебното правителство ще продължи да функционира, то ще изпълнява своя дълг, докато се излъчи следващото правителство, но това трябва да стане в едни относително кратки срокове, в рамките на 2-3 седмици, не трябва да се разтягат нещата във времето. Призовавам  основните политически сили да си поемат отговорността.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!