Атанас Атанасов: Трябват много компромиси за постигане на съгласие между партиите

Атанас Атанасов ДСБ
Снимка: БГНЕС

Атанас Атанасов
от Реформаторския блок призова да не се избързва, първо да се състави представителството на законодателната власт, Народното събрание и след това да се мисли за изпълнителната:

Този силно фрагментиран парламент изисква много компромиси за постигане на съгласие между отделните политически сили. Как ще се прокара линията между управляващи и опозиция също е много сложна задача. Но трябва да се подходи отговорно в тази ситуация, защото държавата е в много тежко състояние. Ако в този момент сръдните и личните взаимоотношения надделеят, накрая всички ще станем непотребни.

За условията, поставени от Реформаторския блок към ГЕРБ - да не повтарят мандатите си Борисов, Цветанов и Дянков, Атанас Атанасов коментира, че това не са празни думи:

Ние помним много лоши практики от управлението на ГЕРБ и не можем да се съгласим те да се възпроизведат с наше участие.

Атанасов е категоричен, че министърът на вътрешните работи при едно съвместно управление между ГЕРБ и РБ не може да бъде посочен от ГЕРБ.

За подозренията, че той самият може да стане вътрешен министър, отговори, че няма да се зарича, тъй като в политиката никога не се казва никога. Атанасов обясни, че той лично има сериозни забележки към служебния министър на вътрешните работи Йордан Бакалов, но отказа да ги посочи. Уточни само, че МВР не се е справило с практиките за купуването на гласове.

Атанас Атанасов заяви, че той лично не би подкрепил с гласа си Цецка Цачева за председател на Народното събрание, но уточни, че ако има по-различно решение на парламентарната група по този въпрос, той ще се съобрази с него.

Най-лошият вариант е нови избори, заяви Атанасов.

Цялото интервю с Атанас Атанасов можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!