Първанов: АБВ заявява своята готовност за конструктивно партньорство с парламентарните политически сили

Снимка: БГНЕС

Не мога да скрия задоволството си, че още с първия опит намираме място в българския парламент. Не можем да бъдем въодушевени от този резултат, потенциалът на АБВ е много по голям. Това каза Георги Първанов на официалната пресконференция на АБВ, която влиза в следващото Народно събрание с 4,1% подкрепа при 97% обработени протоколи от СИК и РИК.

На тези избори сме повишили подкрепата си с около 50%, допълни той.

Искам да поздравя победителите и да им пожелая успех в една нелека ситуация, в която се намира държавата. Върху техните плещи лежи огромна отговорност.

На този етап нямаме основание да твърдим, че изборите бяха честни и демократични, напротив, има много данни за мащабен процес на покупко-продажба на гласове в цели региони от някои партии. Особено една от тези партии, която сега много се хвали с разширеното си влияние в ромския етнос. 

Първанов обърна внимание и на мащабния черен пиар по време на предизборната кампания.

АБВ заявява своята готовност за конструктивно партньорство с парламентарните политически сили, преди всичко за излизане от кризата. Даже можем да се договорим да приемем такъв общ документ, който може да събира няколко типа решения.

АБВ има предложения за политики при бюджета и енергетиката, както и идеи за стабилизиране на банковия сектор и преодоляване на проблема с КТБ, допълни Първанов.

Готови сме да предложим бързи мерки за стимулиране на бизнеса, преди всичко за облекчаване на лицензионните режими. Готови сме да предложим и своя пакет от социални идеи, които също са наложителни, за да имаме поносима социална цена за изхода от кризата. Имаме и редица други идеи, които сме готови да обсъждаме.

На този етап не можем да правим тежки заключения за формата на бъдещата управляваща коалиция, защото не са ясни намеренията на партията мандатоносител.

Румен Петков отчете, че на евроизборите коалицията е получила 132 587 гласа, а сега са с близо 50% повече. Въпреки това и той намира резултата за незадоволителен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!