Турските медии коментират българските парламентарни избори

Медиите в Турция посвещават сериозно място на провелите се парламентарни избори в България. Вестник "Заман" отбелязва, че според неофициалните резултати от вота дясноцентристката партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов се е класирала на първо място с близо 33 процента от гласовете. Печатното издание посочва, че БСП е на второ място, а Движението за права и свободи е получило резултат, близък до този на социалистите, отбелязвайки леко повишение на подкрепата си с 3,5 пункта в сравнение с миналогодишните парламентарни избори. 

Медиите в Турция отбелязват в коментарен план, че 8 партии преминават 4-процентната бариера и ще влязат в българския парламент, допълвайки, че за последните две години България е имала четири правителства и не е успяла да постигне стабилност. 

"Заман" коментира, че победителят в изборите ГЕРБ няма да може да получи необходимото мнозинство за самостоятелно управление и през следващите дни ще има пазарлъци за съставяне на коалиция.

Влиятелният "Миллиет" в публикация под заглавие "Ще постигне ли този път България стабилност" отбелязва, че в страната, която не може да се избави от корупцията и спиралата на политическа нестабилност, бившият премиер Бойко Борисов, който преди година подаде оставка, може да се върне на власт. Изданието посочва обаче, че важен въпрос е кой ще бъде партньор във властта на Борисов?

В материал, озаглавен "Няма победител на предсрочните парламентарни избори в България", турският вестник "Радикал" пише, че според първите резултати нито една политическа партия няма да може да състави сама правителство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!