Валери Найденов: Новата геометрия на политиката вече е по вектора на етно-религиозните различия

Снимка: БГНЕС

Журналистът Валери Найденов коментира в "12+3" резултатите от предсрочните парламентарни избори. Според него колкото по-раздробени са партиите, толкова по-лесно се групират в два отбора: Тези избори породиха нова геометрия на политиката, каквато у нас не е позната от Освобождението досега. За първи път втората партия /ДПС, която все още е на трето място според преброяването към момента - бел. ред./ е етническа и  религиозна партия. 

Няма такова нещо в новата българска история. Тази нова геометрия вече е по вектора на етно-религиозните различия и тя е добре позната от Ливан, Босна, Македония, Украйна. Спорът вече не  ляв и десен, а е между християни и мюсюлмани.
Виждаме как нещата се подреждат. Всички десни партии се самоопределиха като противоположни на ДПС. Виждаме, че табуто върху БСП започва да отслабва. Виждаме, че и БСП, и АБВ вече допускат някакво сътрудничество с ГЕРБ. На другия полюс виждаме, че малцинствата се ориентираха около ДПС. Имаме и достатъчно олигарси, които купуват за ДПС и нейните партийни проекти. Натам гледа и българският контраелит, който се стреми към властта, за щото ДПС им дава шанс. Виждаме, че под повърхността, под декларациите реалността е етническо и религиозно противопоставяне. 25 години спорът е исторически, въз основа на биографията, а не на настоящото ляво и дясно.


Чуйте мнението от звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!