Проф. Евгения Иванова: Едва ли е възможно правителство на малцинството

Снимка: БГНЕС

Според проф. Евгения Иванова, преподавател в Нов български университет, специалист по етническа политика, ДПС е отключило края на правителството на Пламен Орешарски и това няма нищо общо с протестите, нито с нещо друго.

ДПС, с нещо, което беше подчертано от Лютфи Местан, едва ли не героически се отказа от властта в името на добруването и не знам защо очакваме ДПС да намали резултата си. Това, че в България има контролиран вот, е едно от най-ужасните неща, но не бих казала, че това важи само за етническия вот. Купуват всички. Нито само малцинствата си продават вота. Винаги съм била против задължителните избори, но напоследък почвам да се питам дали това не е изходът от купуването на гласове.

Сред избирателите на ДПС има и хората, които се съмняват и не одобряват политиката на Движението. Но когато направихме изследване за причините, поради които гласуват и тези недоволни хора, отговорът беше, че всички гласуват за тях. Електоратът на ДПС гласува масово. На всички направи впечатление, че в Кърджали е ниска избирателната активност. Да, защото не са гласували българи.

Едва ли е възможно правителство на малцинството. Може да бъде опитано, но не съм сигурна колко ще бъде стабилно. Що се отнася до тайното присъствие на ДПС, разбира се, че е възможно.

Чуйте мнението от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!