Проф. Палангурски: Този път парламентарната аритметика не решава всичко

Снимка: Радио ВИДИН

Проф. Милко Палангурски, преподавател във Великотърновския университет, изследовател на парламентаризма, разказа в предаването "Нещо повече", че през 1901-ва година също е имало осем парламентарни групи.

То прилича на един друг период, по-близък в нашата история. През 1931-1934-та година, когато пак са осем политически формации. И в двата случая имаме един много интересен, чисто български опит за съставяне на мнозинство в парламента, когато определен брой партии - в първия случай две, във втория - четири, дават властта в парламента на друг коалиционен партньор, за да се опитат да формират някакво мнозинство. Но и в двата случая резултатите от това управление не са от най-блестящите. В първия случай политическите формации изкараха 11 месеца, а вторият завърши с 19-майския преврат.

Според проф. Палангурски сега има няколко конфигурации за коалиране, но това не е проблемът.

Този път парламентарната аритметика не решава всичко. За да има стабилно управление, е необходимо до 2 милиона избиратели да са застанали зад политическите формации, които ще управляват. Това изисква много широка коалиция и от тук следва другото - дали те могат да я подготвят. Широка коалиция в цивилизованите държави се прави на разписание ден по ден, час по час, на задължения, поети от всички участници. Не вярвам да има достатъчно български политици, които да седнат за няколко дена и да подготвят подобно нещо като текст, което да бъде представено на обществото, да бъде одобрено и да почне да функционира. Но, ако не го направят - тежко и горко им.

Чуйте разговора от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!