Още не е завършило повторното въвеждане на данните от преброяването на гласовете от изборите

Снимка: БГНЕС

Все още не е завършило повторното въвеждане на данните от преброяването на гласовете от изборите. Окончателните резултати ще бъдат обявени в четвъртък, каза говорителят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова:

В четвъртък ние ще обявим окончателните резултати, тъй като, когато пристигнат секционните протоколи, в ЦИК се извършва повторно въвеждане на всички цифрови данни и се извършват едни контролни проверки за евентуални несъответствия. Ако има такива, със свое решение, което се обявява публично, ЦИК коригира тези несъответствия и едва тогава можем да говорим за окончателни резултати за разпределение на действителните гласове и брой мандати. Имената на избраните народни представители ще бъдат обявени не по-късно от седем дни след изборния ден, защото, след като се обяви разпределението на мандатите, онези кандидати, които са избрани от повече от един изборен район, имат законов еднодневен срок да заявят пред ЦИК от кой изборен район желаят да останат избрани.

И при повторната обработка на протоколите от изборите в Централната избирателна комисия (ЦИК) се потвърждава, че в 43-тото Народно събрание ще участват осем формации. Ясно е, че победител на изборите е партия ГЕРБ. От формацията обявиха вчера, че от понеделник започват преговори за съставяне на правителство с всички партии, влезли в 43-тото Народно събрание. ГЕРБ излъчва преговорен екип в състав Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова. Първата формация, с която ще се водят разговори, е БСП.