Петър Паунов: Проверка на вота от Турция ще отстрани злоупотребата с вот в Кюстендил

Снимка: БГНЕС

Граждани на Дупница и Кюстендил протестираха пред ЦИК в София. Днес в Кюстендил се организира протест под надслов "Да спрем подмяната". Протестът е пред сградата на Областната управа. Кметът на града Петър Пауновприпомни в интервю за предаването "Преди всички", че протестите са заради опит да бъде подменен вот: 

62 хиляди души са гласували, многомандатен район от 4 мандата, ДПС – 8-ма политическа сила – и получават мандат, като четири политически партии не получават мандат. Те са с най-нисък резултат 860 гласа. Четири политически партии остават без представителство. Между другото и преференциите за този човек (Александър Методиев  бел.ред.) са впечатляващи – 42! 

Хората се чувстват излъгани. Ние осигурихме провеждането на честни и спокойни избори. В момента, в който се променят резултати, нямаше как да удържим напрежението. Не искаме да се занимаваме с протести, има национални приоритети, важни, които важат и за Кюстендил. 

Като кмет, не бих коментирал по никакъв начин политическа воля и изборна воля. Но в момента, когато видяхме очевидна подмяна на резултата, нямаше как да удържим напрежението. Не целим провокация, не искаме да се занимаваме с протести. За нас е важно всички тези закононарушения, които се извършват в турските секции, да бъдат проверени от ЦИК, да бъдат премахнати и по тази начин да бъде постигнато действително законно и справедливо разпределение на мандатите. 

Според Паунов е необходимо да се провери вотът от Турция: Анализ на резултатите от Турция, премахване на всички злоупотреби и нарушения, което коригира резултата и променя резултата в избирателния район. От 9 общини, 800 гласа, 8-ми резултат, най-слаб в България, няма такава математика и няма такъв закон!

Освен гражданските протести пред ЦИК и днес пред РИК, ЦИК днес официално ще бъде уведомена от Общинския съвет. Досега ние нямаме нито официална информация, нито официален отказ. Молим отново нашият глас да бъде чут. Законният глас беше на 5-и октомври, съобразно Изборния кодекс. Събираме подписка, само за 10 минути събрахме 1000 подписа.  

Цялото интервю на Веселина Миланова с Петър Паунов чуйте от звуковия файл.