Очаква се днес ЦИК да обяви окончателните резултати от изборите

Камелия Нейкова
Снимка: БГНЕС

Повече от час вече Централната избирателна комисия заседава, преди да обяви официалните изборни резултати и разпределението на мандатите между 8-те формации, прескочили 4-процентната бариера за влизане в парламента.

Членове на комисията коментираха за "Хоризонт", че грешките в протоколите, установени при повторната обработка, не оказват съществено влияние на резултата. Няма разместване в позициите на партиите и коалициите. 

Избирателната активност остава по-ниска в сравнение с предходните парламентарни избори през 2013-та година. Преференциалният вот сработва в няколко изборни района и там има пренареждане на листите. 

ЦИК е уважила заявленията на няколко кандидат-депутати с искане да не бъдат обявявани за избрани. Ангел Джамбазки от "Патриотичен фронт" се отказва да бъде народен представител и ще остане евродепутат. Алеко Атанасов от Варненския избирателен район също не желае да бъде обявен за избран, както и двама кандидати от листите на ГЕРБ - Петко Ненов от сливенската листа и Стилиян Митев от листата в Добрич.

По-рано говорителят на Комисията Камелия Нейкова поясни:В четвъртък ние ще обявим окончателните резултати, тъй като, когато пристигнат секционните протоколи, в ЦИК се извършва повторно въвеждане на всички цифрови данни и се извършват едни контролни проверки за евентуални несъответствия. Ако има такива, със свое решение, което се обявява публично, ЦИК коригира тези несъответствия и едва тогава можем да говорим за окончателни резултати за разпределение на действителните гласове и брой мандати. Имената на избраните народни представители ще бъдат обявени не по-късно от седем дни след изборния ден, защото, след като се обяви разпределението на мандатите, онези кандидати, които са избрани от повече от един изборен район, имат законов еднодневен срок да заявят пред ЦИК от кой изборен район желаят да останат избрани.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!