Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йотингер иска Украйна да получава газ от други страни от ЕС при необходимост

Гюнтер Йотингер
Снимка: БГНЕС

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер настоява Украйна да се снабдява с газ от други европейски страни, в случай че Русия спре доставките си, предаде Франс прес, позовавайки се на негово интервю за германския в "Билд".

При спешна необходимост трябва да бъде възможно да се доставя газ от други страни от ЕС на Украйна, посочва еврокомисарят. В момента газовите хранилища са почти наполовина пълни. До началото на зимата те трябва да бъде запълнени изцяло, допълва Йотингер.

При все това еврокомисарят посочва, че не вярва руският президент Владимир Путин да иска да превърне доставките на енергийни източници в инструмент на политиката си.

Днес заедно с ръководителката на европейската дипломация Катрин Аштън Йотингер ще участва в регионална среща на високо равнище в Минск, посветена на договора за асоцииране, сключено между Киев и Брюксел, където ще бъдат и президентите на Русия и Украйна - Владимир Путин и Петро Порошенко. В интервюто си за "Билд" Йотингер уточнява, че Еврокимисията подготвя анализ за срещата на високо равнище на ЕС през октомври за опасностите от газова криза за страните от ЕС.

В момента има шест страни, които на 100 процента зависят от Русия, от които четири получават директно газ от нея без той да минава през Украйна, допълва Йотингер. Най-голямата опасност, според мен, е транзитът да бъде възпрепятстван. За това би могло да има редица причини, атентати, например. Тогава България и Словакия биха били напълно отрязани от доставките, посочва Йотингер, цитиран от Франс прес.

Информацията е на БТА.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна