Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български вина „гостуват“ в Световната винарска организация

Снимка: архив

Дегустация на български вина в Световната винарска организация, Париж, ще се проведе на 22 юни. Събитието е насочено към ценители и представители на бизнеса от Франция, Испания и Португалия. Франция е известна като страната, в която вината са на особена почит, но около 58 процента от пазара й е зает от вносни продукти, казва директорът на  Изпълнителната агенция по виното и лозата Красимир Коев и допълва:

Надявам се в люлката на винопроизводството да пробием с много по-големи количества българско вино, което освен с качество се отличава и със сравнително ниска цена. Дегустацията ще отвори възможност за допълнително договаряне, презентиране, предоставяне на мостри и сключване на договори между българските производители и френските търговци. Искам да подчертая, че ще присъстват всички големи търговски вериги, както и ресторантьори и хотелиери. Те ще оценят българските вина от гледна точка на пазарния им потенциал.

Към днешна дата, България изнася годишно между 3 и 4 млн. литра вино за френския пазар. Освен търсене от страна на търговци и дистрибутори, Красимир Коев очаква и интерес от страна на производители. У нас има вече три френски компании и една френско-немска, които присъстват трайно с лозови масиви и производствени мощности, като продукцията им се изнася за европейския пазар, коментира той. Коев очаква засилване на интереса на чуждите инвеститори към сектора у нас:

Съчетанието на климат, лозови насаждения, сравнително евтината работна ръка и ниските данъци, привличат чуждестранен интерес към България. Европейските субсидии до 75 процента за създаване на лозови насаждения, също са много атрактивни, защото във Франция стимулите в сектора са около 50 процента. Отделно, по ОП „Развитие на селските райони“ се предоставят субсидии за изграждане на винарски предприятия. Това ще позволи обновяване на съществуващите и построяване на нови винарски изби. В момента в процес на доизграждане са 21 нови изби.

Идеята е до 2018-а да бъде привлечен капитал с цел обновяване на старите и създаване на нови лозови насаждения на територията на България. Преди години белите сортове са засаждани предимно в Северна България, а червените – в Южна, но ограничението е отпаднало с цел обновяване и подобряване на конкурентоспособността в сектора.

България е притегателна дестинация във винопроизводството, уточнява още Коев, а чуждите капитали в сектора са не само от ЕС. У нас до месеци предстои навлизане на китайски инвеститор, с мащабна инвестиционна програма, която включва дейности като износ и придобиване на лозови масиви и терени в района на Пазарджик и Пловдив чрез смесено българо-китайско дружество. В плановете на компанията влиза и закупуване на винарско предприятие. Това не е първата китайска инвестиция в сектора. От миналата година друг китайски инвеститор управлява около 4000 дка лозя в района на гр. Лом.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна