Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Куклите на Мария – традиция и вълшебство, които носят усмивки

БНР Новини
6
Снимка: личен архив

Вдъхновение, всекидневен труд и обич към българското са част от рецептата на Мария Робева от Горна Оряховица за изработването на кукли от плат, които радват българите у нас и зад граница. Приложните изкуства я привличат и се занимава с тях в продължение на няколко години, но след като прави първата си кукла от плат това се превръща в нейна страст, а по-късно – в основно занимание:

Куклите, които искам да направя, са повече отколкото мога и постоянно се състезавам с времето.Лесно се вдъхновявам и всяко най-просто нещо може да бъде моя муза. Обичам всички кукли, които съм създала, всички са ми много скъпи. Вложила съм цялото си сърце и любов в тях. Ако на момента някоя ми се струва най-красива, прекрасна, успешна, то следващата трябва да е още по-добра, споделя майсторката.

Снимка

Нейни куклени проекти са носители на награди, а за малките герои се използват естествени материали, като ръчно такани платове, вълнени прежди и памучни дантели. Техни почитатели са и малки и големи, казва Мария:

Куклите ми не са само с народни носии. Правила съм за различни поводи. Мога да ги разделя по категории – например булка и младоженец за сватба, романтична двойка за годишнина от сватба, в друга категория пък – рибар, ловджия, футболист… В третата попадат вълшебните създания като Феята на зъбките, ангелчета, самодиви, вещици и още много. Общото помежду им е тяхната мисия. Куклите ми са моята молитва за доброта, щастие и любов за хората. Тяхната мисия е да носят усмивки, защото мисля, че светът има нужда от тях. И децата, и възрастните им се радват, всеки по свой начин. Възрастните оценяват повече майсторлъка ми, а децата виждат магията в тях. За малчуганите те са едни малки вълшебни човечета, които ги гледат закачливо, усмихват се и са една по-различна играчка.

СнимкаТова, което влага Мария у куклите си, несъмнено се усеща от хората, докоснали се до нейното изкуство. Затова и поръчките не стихват, а изработеното от нея топли сърцата на мнозина по целия свят:

Моите добри човечета са големи пътешественици. В момента не мога да се сетя за всички места, но имам кукли в Швейцария, Швеция, Полша, Словакия, Италия, САЩ, Канада и още, и още... Някои хора не споделят при поръчката на куклите за къде ще заминат. Но в повечето случаи съм наясно с повода, по който са поръчани и така знам, че те ще пътуват щастливо по света и ще радват някого далече от родината.

СнимкаОпределяйки се като пазител на българския дух Мария Робева си пожелава дълъг живот и здраве, за да създаде много нови кукли и да предаде уменията си на следващите поколения:

От няколко години уча малки деца да си изработват играчки от вълнен плат. Уча ги да шият, но по-важното е, че ги уча да създават. За детето, изработената от него кукла е по-различна от тези, които то има. Тя е нова, уникална, направена по негов вкус и е безценна. Докато шием, обикновено разказвам за българските традиции и занаяти, за обредните кукли и за вълшебните създания в българския фолклор. Много е важно децата да знаят и помнят корените си и да пазят българския дух. Повечето ми кукли са в народни носии, защото искам да се знае, да се пази и да се почита България. Искам да направя кукли с носии от всяка фолклорна област. Засега имам само родопчанка и тракийка. Мечтите не се сбъдват сами. Трябва да ги следваш неуморно, въпреки всичко. Аз не спирам да мечтая и да работя, за да се случи чудото – всеки ден.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна