Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Противоречиви коментари от Белия дом за забраната на чуждестранни инвестиции в технологични компании на САЩ

След хвърлената през уикенда поредна "бомба" от президента на САЩ Доналд Тръмп по отношение на нови стъпки в търговската война с останалия свят, последваха противоречиви изказвания на висши представители на неговата администрация относно идеята за забрана на чуждестранни (предимно китайски) инвестиции в американски технологични компании.

Финансовият министър Стивън Мнучин написа в понеделник вечерта Туитър, че информациите на агенциите "Уолстрийт джърнъл" и "Блумбърг" за чуждестранни инвестиционни рестрикции по отношение на американските технологичните компании  са "лъжливи, фейк новини". В същото време обаче той допълни, че "официалният доклад по тази тема в петък (29-и юни) няма да се отнася конкретно за Китай, а за всичките страни, които се опитват да откраднат наши технологии".

Търговският съветник на президента - Петър Наваро пък заяви също в понеделник, че предстоящият доклад на Министерството на финансите от отношение на инвестициите в технологични компании ще се съсредоточи върху Китай, а по отношение на други страни "няма нищо на масата". Наваро заяви това пред телевизия CNBC, непосредствено след съобщението на Стивън Мнучин, според което инвестиционните ограничения ще се прилагат за всички страни, които се опитват да откраднат американската технология, а не само за инвестициите от Китай.

Питър Наваро също така каза отбелязал, че солидният спад от началото на седмицата на американските акции, търгувани на Уолстрийт, е прекомерен и че инвеститорите са разбрали погрешно водената от Тръмп търговска политика. Той обаче посочи , че пазарите са реагирали много позитивно (???) на сигналите, че "ние ще защитим американската технологична и интелектуална собственост".

От всички това се вижда, че сякаш има противоречиви тези както от страна на видни представители на администрацията на Доналд Тръмп, така и противоречия в самите техни изказвания.

Инвеститорите на Уолстрийт реагираха негативно на сигналите за задълбочаване на търговското напрежение между САЩ и останалия свят, като и трите основни фондови индекса приключиха търговията понеделник със солидни загуби. Индексът DJIA се понижи с 328 пункта (спад с 1,33%) до ниво от 24 253 пункта, а широкият индекс S&P500 се понижи с 1,37%. Логично най-сериозно пострада технологичният сектор, като индексът Nasdaq Composite се срина с 2,09%, докато акциите на Alibaba Group се понижиха с 5,3%, на Netflix - с 6,5%, на Alphabet (компанията-майка на Google inc.) - с 2,6% и на Facebook - с 2,7%.

Това са най-солидните загуби на индексите S&P500 и Nasdaq Composite от повече от два месеца насам, като в същото време индексът DJIA затвори под неговата важна 200-дневна пълзяща-средна за пръв път юни 2016-а година.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна