Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен спад на печалбите на LG и Samsung през първото тримесечие на годината

Две от най-големите южнокорейски технологични компании обявиха в петък, че очакват солидно намаляване на техните печалби през първото тримесечие на 2019-а година.

Samsung Electronics Co. заяви, че оперативната печалба на технологичния гигант се оценява на едва 6,2 трилиона южнокорейския вона (около 5,5 млрд. щатски долара), което представлява драматичен спад с 60,4% спрямо годината по-рано, когато печалбата беше в размер на 15,64 трлн. вона. Компанията също така посочи, че продажбите ѝ вероятно ще възлязат на около 52 трлн. вона, или с 14,1% по-малко, отколкото през първото тримесечие на 2018-а година.

Samsung вече предупреди за по-слаби печалби през първото тримесечие, цитирайки "по-лоши от очакваните бизнес условия", но въпреки това една от най-големите в света компании за електрониката остава оптимистично настроен по отношение на дългогодишната перспектива.

Междувременно LG Electronics Inc. също предупреди за възможен спад с около 19% ма нетната печалба през първите три месеца на 2019-а година.

Според оповестените в петък предварителните резултати за първото тримесечие, консолидираните приходи на LG са за близо 14,9 трлн. вона (13,1 млрд. долара), а оперативната печалба е в размер на 899,6 млрд. вона. От компанията също така заявиха, че очакват продажбите и оперативните приходи да бъдат съответно с 1,4% и с 18,8% по-ниски в сравнение със същото тримесечие на миналата година.

LG не предостави повече подробности, но заяви, че ще пусне цялостния си финансов отчет по-късно този месец.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна