Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крайнодясна партия в Австралия се нарече „Жълти жилетки“

Снимка: БНР, архив

Крайнодясна антимигрантска партия официално промени името си днес на „Жълти жилетки Австралия“ преди изборите следващия месец, вдъхновени от френското протестно движение, предаде АФП.

Малката формация, по-рано известна като Австралийски свободен алианс, обяви, че ЦИК на страната е одобрила смяната на името навреме за предизборната кампания, която започва следващата седмица.

Лидерката на партията Деби Робинсън заяви, че подобно на френските демонстранти тя има за цел да представлява недоволните гласоподаватели, които се опасяват от глобализма, миграцията и увеличаващите се разходи за живот.

„Искаме да отведем нашето движение от улиците в парламента и да бъдем първата страна, която ще направи това“, обяви Робинсън във видеопослание.

Междувременно австралийски министър се оказа все по-въвлечен в сагата с „китайската намеса“ във вътрешната политика, с което нанесе още един удар по консервативното правителство, което е изправено пред разгром на вота.

Разследване на националната тв Ей Би Си разкри, че МВР шефът Питър Дътън се срещал през 2016 г. с китайски милиардер Хуан Сянмо, за да обсъждат получаване на австралийско гражданство. По това време Дътън е отговарял и за миграцията, която му бе отнета от ресора миналото лято.

Хуан е в центъра на серия от скандали и обвинения, че си купувал влияние в Канбера с дарения от милиони за мащабни политически партии.

Той отдавна отрича да е направил нещо нередно.

Днес Дътън отново нарече подозренията към себе си, че е „безсмислици“. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна