Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петер Алтамйер: ЕС и Китай са икономически партньори и конкуренти

Петер Алтмайер, икономически министър на Германия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз и Китай са както икономически партньори, така и конкуренти, заяви в понеделник германският министър на икономиката и енергетиката Петер Алтмайер.

Той също така отбеляза, че въпросът за равни възможности за бизнес за германските фирми в Китай ще бъде повдигнат по време на търговските преговори през следващата седмица. Според него защитата на интелектуалната собственост и свръхпроизводството на стомана също ще бъдат сред темите, които ще се обсъждат с Китай.

Що се отнася до Съединените щати, германският министър, който е близък съюзник на канцлера Меркел, заяви, че Брюксел и Вашингтон трябва спешно да започнат преговори за търговска сделка, която трябва да сложи край на всички тарифи за промишлените стоки.

Коментирайки реформата на Световната търговска организация (СТО), Алтмайер посочи, че тя трябва да се осъществи бързо, тъй като не може да има "безкраен процес", като в същото време добави, че Брюксел и Пекин са съгласни, че отделът на организацията за уреждане на търговски спорове трябва да продължи да работи, въпреки неговото блокиране от страна на Съединените щати.

Изказването на Петер Алмайер е факт, след като през миналата седмица управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард предупреди, че напрежението в търговията възпрепятства икономическия растеж в еврозоната. Г-жа Лагард посъветва държавите-членки да координират политиката си, за да се справят с проблемите, произтичащи от икономическото забавяне.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна