Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай: Историята показва положителни резултати от преговорите със САЩ

Четирите десетилетия на сделки и спогодби между Китай и САЩ показват, че положителните резултати винаги са били възможни, заяви в сряда китайското външно министерство, след като ден по-рано президентите на двете водещи световни икономики се съгласиха да възобновят търговските преговори на срещата на Г-20 в края на този месец.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп посочи във вторник, че ще се срещне с китайския си колега Си Цзинпин по време на форума на лидерите от Г-20 в Осака, Япония през следващата седмица, а президентът на Китай потвърди за тази предстояща среща.

Преговорите за постигане на широко търговско споразумение между Вашингтон и Пекин се провалиха през миналия месец, след като американските власти обвиниха Китай, че се е отказал от поетите досега ангажименти. Последваха седмици на липса на взаимодействие, като Тръмп дори заплашил да наложи високи тарифи върху повече стоки, внасяни от Китай в САЩ.

Говорейки на днешен редовен брифинг, говорителят на китайското външно министерство Лу Кан заяви, че е важно да се намери решение, което е приемливо и за двете страни.

"Аз не изпреварвам събитията, но комуникацията между двете държави в продължение на четири десетилетия показва, че е възможно да се постигнат положителни резултати", посочи той, цитиран от Ройтерс.

Лу Кан допълни, че не може да предостави информация за точния дневен ред на предстоящата среща между Доналд Тръмп и Си Цзинпин.

"Двамата лидери ще говорят за каквото си поискат", посочи той и добави: "Една търговска сделка е не само в интерес на двата народа, но и отговаря на стремежите на целия свят".

В друг потенциален признак на размразяване на двустранните отношения преди Г-20, китайският филмов канал на държавната телевизия, който през последните седмици излъчи стари патриотични филми за геройството на Китай спрямо Съединените щати по време на Корейската война през 1950-1953 година, показа филм, който поставя САЩ в далеч по-позитивна светлина.

Каналът показа китайския филм от 1999-а година Lover's Grief over the Yellow River за американски пилот през Втората световна война, който е спасен от комунистически партизански сили в Китай и се влюбва в една от младите китайски бойци.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна