Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марк Карни от АЦБ: Лихвите ще останат ниски за по-дълго време

Той обаче изключи възможността за отрицателни лихви

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управителят на Английската централна банка Марк Карни заяви във вторник пред Комитета по икономическите въпроси на Камарата на лордовете, че икономиката на Обединеното кралство навлиза в дълбока структурна промяна, като той спомена "инфраструктурата, преходът към икономика с по-ниски въглеродни емисии и имиграционната политика".

Говорейки за дългосрочните последици от трайните ниски лихвени проценти, Карни подчерта, че ниските корпоративни и публични инвестиции "добавят към сравнително слабия икономически растеж". "Едно от последствията е, че лихвените проценти ще бъдат ниски за по-дълго време, а техните изменения ще бъдат сравнително скромни", отбеляза той.

Карни обаче изключи възможността за отрицателни лихви

Управителят на АЦБ заяви, че банката може да предостави допълнителни стимули в подкрепа на растежа на британската икономика, ако нейното поведение не се подобри в периода след декемврийските избори. Той обаче подчерта, че лихвените проценти "могат да се доближат до, но не под нула процентни пункта".

Според него икономиката на Обединеното кралство показва известни признаци на "отпуснатост", докато трудовият пазар е "сравнително затегнат". "Би трябвало да предоставим някакви стимули, за да върнем икономиката към нейния тренд на растеж, ако не станем свидетели на следизборен отскок", подчерта Карни.

"Трябва да внимаваме при надзора на институциите. Има определен натиск върху рентабилността на банките. Положителното е, че ниските лихвени проценти слагат край на фискалния капацитет. Това дава огнева мощ на корпорациите, ако те имат увереност да влагате пари в бизнеса", посочи шефът на АЦБ.

Карни също така спомена, че когато се разглежда Великобритания на макроравнище, оценките на цените на жилищата са сравними, с тези, които са били преди глобалната финансова и икономическа криза. Той каза, че "фокусираните във Великобритания акции имат рискова премия от над 2 процентни пункта спрямо международните акции. Като цяло в световен мащаб има преоценка на активи с много по-ниски дисконтови проценти".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна