Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ разрешиха на компанията Roche тестването за коронавирусни антитела

Снимка: БТА

Фармацевтичната компания Roche Holding AG получи одобрение от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) за спешна употреба на тест за антитела, който да помогне да се определи дали хората някога са били заразени с коронавирус, обяви в неделя швейцарският производител на лекарства, съобщава Ройтерс.

Редица правителства и бизнеси търсят подобни кръвни тестове, за да им помогнат да научат повече за това, кой може да е имал заболяването и кой може да има някакъв имунитет, тъй като това ще допринесе за техните стратегии за отмяна на антивирусните карантини мерки, които засегнаха силно негативно глобалната икономика.

Преди това компанията Roche обеща да предостави своя тест за антитела до началото на май и да засили производството до юни до "десетки милиони тестове" на месец.

Базираната в Базел компания, която също така прави отделни молекулярни тестове за идентифициране на хора с активни инфекции на Covid-19, заяви, че нейният тест за антитела Elecsys Anti-SARS-CoV-2 има процент на специфичност от около 99,8% и процент на чувствителност от 100%.

Тези проценти нива помагат да се определи дали пациентът е бил изложен на Covid-19 и дали е изработил антитела срещу него.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна