Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брюно льо Мер: Френско-германският възстановителен план за ЕС е "историческа стъпка"

Брюно Льо Мер, френски финансов министър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френско-германското предложение, че Европейският съюз трябва да вземе заеми, за да предостави безвъзмездни средства за икономическото си възстановяване, е "историческа стъпка", тъй като за пръв път бюджетните разходи ще бъдат финансирани чрез дълг на ЕС, заяви във вторник френският финансов министър Брюно льо Мер.

"Това е историческа стъпка за Франция и Германия, а също така историческа стъпка за целият Европейски съюз, защото за първи път Париж и Берлин стоят заедно зад финансиране на разходите на членовете от ЕС чрез дълг", посочи той в съвместно изявление с немският си колега Олаф Шолц.

В понеделник Франция и Германия предложиха създаването на фонд на ЕС за възстановяване от коронавирусната криза в размер на 500 милиарда евро, финансиран чрез заеми на Европейската комисия от пазара, който фонд да предоставя безвъзмездни средства за регионите на ЕС и секторите, които са най-силно засегнати от пандемията.

Междувременно Брюно льо Мер отбеляза, че този фонд на ЕС не се очаква да стане наличен преди 2021 година.

Идеята на лидерите на Франция и Германия - Еманюел Макрон и Ангела Меркел, за безвъзмезден фонд за 500 млрд. евро беше приветствана от редица членове на ЕС и най-вече от Италия и Испания, които са най-тежко засегнати от коронавирусната зараза. В същото време обаче Австрия в лицето на канцлера Себастиан Курц критикува предложението за безвъзмездно предоставяне на средства от този фонд, като той допълни, че се е консултирал по този въпрос и с лидерите на редица други страни членки като Дания, Нидерландия и Швеция.

Ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард също приветства предложения от Меркел и Макрон план, като го определи като "амбициозен, целенасочен и навременен".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна