Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел и Макрон готови да окажат всякаква помощ на отровения Навални

"Билд": Медицински самолет от Германия може да вземе руския опозиционен лидер

Меркел и Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон изразиха загриженост от съобщенията за предполагаемо "отравяне" на руския опозиционен лидер Алексей Навални.

"Важно е да знаем как стигнахме до там. Ще поискаме обяснение", заяви Меркел на съвместна пресконференция с Макрон във Форт де Брегансон в югоизточната част на Франция.

Германия настоява да бъдат изяснени обстоятелствата, довели до рязкото разболяване на руския опозиционер Алексей Навални, подчерта тя.

И двамата лидери заявиха, че трябва бързо да бъде изяснено как се е стигнало до ситуацията с Навални, предадоха Ройтерс и ТАСС. Това трябва да стане прозрачно. "Ние ще настояваме за това", посочи Мекрел.

Немският канцлер каза, че Германия ще окаже медицинска помощ, включително настаняване в нейни болници, ако бъде помолена да помогне на Навални, който днес се почувства зле и в момента е в кома в болница в сибирския град Омск с подозрения за отравяне.

Надявам се, че той бързо ще се възстанови, каза Меркел.

И френският президент Еманюел Макрон заяви, че страната му е готова да окаже всякаква необходима подкрепа на руския опозиционер Алексей Навални, предаде Асошиейтед прес.

"Изключително сме обезпокоени и натъжени" от случилото се на Навални. Франция е готова да окаже на опозиционния лидер и на семейството му медицинска и всякаква друга помощ, посочи той на съвместнта пресконференция.

Френският лидер също подчерта, че е необходимо да се изясни какво се е случило с Навални и че Франция е готова да предостави убежище на Навални.

Междувременно германският таблоиден вестник "Билд" съобщи, че съветници на Навални търсят начини да го откарат до Германия за лечение. В момента Александър Навални се намира в болница в Омск в югозападен Сибир.

Медицински самолет с екип, специализиран за лечение на пациенти с кома, трябва да напусне Германия, за да вземе руския дисидент в четвъртък вечерта, заяви активистът за човешки права в Берлин Яка Бизил пред вестник "Билд", цитиран от Ройтерс.

Изданието напомня, че през 2018 г. роденият в Словения Яка Базил успя да заведе в Берлин за лечение антикремълския активист Пьотр Верзилов, след като той беше отровен в Москва.

"Медицински самолет със специалисти за пациенти с кома ще тръгне тази вечер", каза Бизил пред немския таблоид. "Ако Навални е в състояние да бъде транспортиран утре сутринта, самолетът веднага ще отлети за Берлин. Съпругата му ще го придружи", допълни той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна