Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военният министър стана и временен премиер на Румъния

Временният премиер Николае Чука (вляво) до Лудовик Орбан, който обяви, че подава оставка като премиер.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След като румънският премиер Лудовик Орбан обяви оставката си снощи, президентът Клаус Йоханис назначи министъра на отбраната Николае Чука за временно изпълняващ длъжността, предаде БТА.

„Поех временното ръководство на правителството до сформирането на нов кабинет. В предстоящия период ще продължим да фокусираме вниманието си върху управлението на пандемията от Ковид-19, прилагането на стратегията за ваксинация и подготовката за финансовата 2021 година“, заяви днес Николае Чука.

Той добави, че в този период ще продължи да изпълнява и задълженията си като министър на отбраната.

Съгласно конституцията Чука може да остане на този пост до 45 дни.

Румънски медии твърдят, че лидерите на управляващата Национално-либерална партия (НЛП), която загуби парламентарните избори в неделя, ще се срещнат днес следобед с президента Клаус Йоханис, за да обсъдят възможни варианти за премиер.

Не е изключено генерал Николае Чука да бъде предложението на президента, още повече, че двамата имат много добри лични отношение, посочва „Гъндул“.

Според в. „Ромъния либера“ други възможни номинации за премиер от страна на либералите са министърът на икономиката Вирджил Попеску, министърът на финансите Флорин Къцу, директорът на Румънската разузнавателна служба Едуард Хелвиг, както и председателят на Окръжния съвет на Бихор Илие Боложан.

Социалдемократическата партия (СДП), която спечели изборите, обяви, че ще предложи за премиер популярния лекар Александру Рафила.

Съпредседателят на Съюз за спасение на Румъния - партия ПЛЮС (ССР-ПЛЮС) Дачиан Чолош също заяви, че е готов да застане начело на бъдещото правителство.

Лудовик Орбан подаде снощи оставка като премиер, след като неговата НЛП) остана втора на изборите, изпреварена с близо 5 процентни пункта от СДП.

„Направих всичко, което беше в рамките на човешките сили. Тръгвам си със съзнанието за изпълнен дълг“, заяви Орбан.

Той отбеляза, че по време на мандата му от година и един месец Румъния, както и целият свят, се е сблъскала с изключително труден период и с безпрецедентна криза.

„Преговорите, които предстоят, трябва да доведат до десноцентристко правителство“, посочи още Орбан. Той изрази увереност, че НЛП ще може да предложи достоен кандидат за премиер.

Орбан обаче ще остане лидер на НЛП и в качеството си на такъв ще участва в консултациите с президента са съставяне на новия кабинет.

Според неокончателни резултати СДП печели около 30 процента от гласовете, а НЛП - около 25 процента. На трето място с около 15 е реформисткият Съюз за спасение на Румъния-ПЛЮС.

Президентът Йоханис, който определя номинацията за премиер след консултации с парламентарните партии, заяви, че няма ясен победител на изборите. Той посочи, че десноцентристките партии имат над 50% заедно, което означава, че СДП ще остане извън управлението.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна