Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен ръст на потребителските нагласи в САЩ през март до едногодишен връх

Потребителските нагласи относно икономическото развитие на САЩ се подобриха рязко през март до едногодишен връх благодарение на подобряващата се здравна ситуация в страната с оглед на ускорения процес на ваксинация срещу Covid-19 и започналите да пристига правителствени чекове от по 1400 долара за най-силното пострадалите от пандемията американци.

Това показват резултати от последно проучване на компанията Conference Board.

Индексът на потребителското доверие се повиши през март до 109,7 пункта от 90,4 пункта през февруари, докато очакванията бяха за доста по-скромно нарастване към 96,0 пункта.

Това е най-високо ниво на индекса от март 2020 г. насам, когато започна коронавирусната пандемия в САЩ. Индексът все още остава далеч под неговия 20-годишен връх от 132,6 пункта, достигнат през февруари миналата година - точно преди началото на Covid пандемията.

Индексът, измерващ оценката на американските потребители за текущите икономически условия в страната (въз основна на тяхната оценка за текущите бизнес и условия на трудовия пазар), скочи през март до 110,0 от 89,6 пункта месец по-рано.

В същото време и индексът на потребителските очаквания за икономическата активност през следващите шест месеца (въз основна на краткосрочните бъдещи очаквания за доходите, бизнес и условията на трудовия пазар) нарасна силно до 109,6 пункта от 90,9 пункта през февруари, което е ясен сигнал, че американците разчитат на скорошно справяне с коронавирусна пандемия с оглед на солидното темпо на масова Covid ваксинация в страната.

"Оценката на потребителите за текущите условия и техните краткосрочни перспективи се подобриха значително, което показва, че икономическият растеж вероятно ще се засили още повече през следващите месеци“, посочи Лин Франко, старши директор на проучването на Conference Board.

"Подновеният оптимизъм на потребителите засили техните намерения за покупка на домове, автомобили и други скъпоструващи стоки", добави тя, но отбеляза:

"Опасенията за инфлация в краткосрочен план обаче се повишиха, най-вероятно поради повишаването на цените на бензина и тези опасения могат да смекчат намеренията за харчене през следващите месеци".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна