Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГСДП поведе на ХДС/ХСС в оспорваната предизборна надпревара в Германия

Кандидатът за канцлер на социалдемократите и финансов министър Олаф Шолц.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Предизборната кампания в Германия за това кой ще смени Ангела Меркел на канцлерския пост става все по-оспорвана, след като ново проучване показа, че социалдемократите изпреварват нейните консерватори, предаде Ройтерс.

Подкрепата за ГСДП се е увеличила от миналата седмица до 24%, което е техният най-добър резултат от четири години, сочи анкета на агенция ИНСА (INSA) за в. Билд ам зонтаг“, Консерваторите ХДС/ХСС са паднали до 21 процентни пункта – най-ниската подкрепа за тях досега.

Германците отиват до урните на 26 септември, когато Меркел ще се оттегли като канцлер след 16 години на поста и четири последователни изборни победи на национално ниво. Нейното оттегляне свива подкрепата за консерваторите.

Проучването на ИНСА е второто в рамките на седмица, което дава преднина на социалдемократите. Подкрепата за Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и баварската сестринска партия Християндемократически съюз (ХСС) пада през последните седмици.

Кандидатът за канцлер на консерваторите – лидерът на ХДС Армин Лашет, е критикуван, след като бе хванат от камера да се смее по време на посещение на опустошено от наводнения градче миналия месец.

Кандидатът за канцлер на ХДС/ХСС Армин Лашет. Снимка: ЕПА/БГНЕС

При хипотетичен пряк вот за канцлер кандидатът на ГСДП и финансов министър Олаф Шолц би получил 31% от гласовете, докато Лашет едва 10 на сто, а кандидатката на Зелените Аналена Бербок – 14 процента, сочи проучването на ИНСА.

Днес вечерта предстои телевизионен дебат на тримата кандидати.

Въпреки че ГСДП води в проучванията, партията ще се нуждае от още две партии, за да управлява, което предизвиква дискусии за възможните ѝ коалиционни партньори.

Шолц отказа да изключи партньорство с крайно лявата партия „Левицата“ в интервю за „Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг“, макар да каза, че което и да е правителство на Германия трябва да е ангажирано с членството в НАТО.

„Левицата“, която към момента има около 6% подкрепа, призовава за напускане на НАТО в изборния си манифест.

В същото време кандидатката на Зелените Бербок се дистанцира от „Левицата“ като възможен партньор.

„Левицата“ сама се изключи, тъй като дори не пожела да подкрепи Бундесвера в спасяването на германски граждани и местни сили от Афганистан“, каза тя за вестниците от медийната група „Функе“.

Кандидатката за канцлер на Зелените Аналена Бербок. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лашет се усъмни в ангажимента на ГСДП и Зелените да подкрепят германските военни, като каза в събота, че в миналото те са блокирали мерки за защита на войниците.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна