Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разширяване на икономическата активност в частния сектор на САЩ през октомври

Бизнес активност в частния сектор на САЩ се увеличи солидно през октомври, което предполага засилване на икономическия растеж в началото на четвъртото тримесечие на годината.

Общият PMI индекс на икономическата активност в промишлеността и сферата на услугите, определяне от агенция IHS Markit, нарасна през октомври до 57,3 пункта от 55,0 пункта през септември, достигайки тримесечен връх.

През октомври промишленият PMI индекс в САЩ се понижи с 1,5 пункта до 7-месечно дъно от 59,2 пункта, а производственият подиндекс спадна до 15-месечно дъно от 52,3 пункта. В същото време PMI индексът за бизнес активността в сферата на услугите достигна тримесечен връх от 58,2 пункта спрямо 54,9 пункта през септември.

"През октомври се наблюдава възраждане на активността в сектора на услугите, тъй като броят на случаите на Covid-19 продължава да намалява. Производителите също продължават да отчитат силно търсене, но промишленото производство все още е измъчвано от ограничения, свързани с рекордни затруднения във веригите на доставки и недостига на работна ръка“, коментира главният икономисти на агенция IHS Markit Крис Уилямсън.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна