Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадваща експанзия на промишлеността в Китай през октомври

слабо, през ноември за пръв път от три месеца насам, тъй като имаше известно отслабване на ценовия скок на суровините и на проблема с разпределението на електроенергия, премахвайки по този начин част от натиск, на който е подложен производственият сектор.

Това показват последните резултати от проучването на Националното статистическо бюро на Китай.

Промишленият PMI индекси се повиши през октомври до 50,1 пункта от 49,2 пункта през октомври при осредните очаквания за индекс на ниво от 49,6 пункта. Това представлява първо нарастване на индекса от три месеца насам (от август 2021 г.) и след като през октомври спадна под важното ниво от 50 пункта за пръв път от февруари 2020 г. Това е знак за подновена експанзия на активността в промишлената сектор през ноември.

Производственият PMI подиндекс нарасна през ноември до 52,0 от 48,4 пункта, докато индексът на новите промишлени поръчки продължава да се задържа под нивото от 50 пункта, но и той бележи слабо повишение.

Ценовият PMI индекс на входа на предприятията обаче панда рязко до 52,9 от 72,1 пункта през октомври, което сочи за отслабване на производствения инфлационен натиск.

Непромишленият PMI индекс (в сферата на услугите и строителството) пък отслабна леко през ноември до 52,3 от 52,4 пункта през октомври, но остава стабилно над важното ниво от 50 пункта, което е знак за продължаващ растеж на бизнес активността.

Новите частични локдауни в редица китайски региони с цел ограничаване на най-новата Covid вълна натежават през ноември върху дейността в сферата на услугите, но при сравнително оживено строителство.

PMI подиндексът на строителната активност се повиши през ноември до 59.1 от 56.9 месец по-рано.

Официалният общ PMI за бизнес активността в Китай през ноември, който включва както производствената дейност, така и тази в сферата на услугите, нарасна до 52,2 пункта от 50,8 пункта през октомври.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна