Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС иска Китай да заеме неутрална позиция относно руската инвазия в Украйна

Европейският съюз иска да окаже натиск върху Китай да заеме неутрална позиция по отношение на инвазията на Русия в Украйна, заявиха пред CNBC източници, запознати с въпроса, преди виртуалната среща между Брюксел и Пекин този петък (1-ви април).

Сред западните представители има загриженост относно ролята, която Китай може да играе във войната между Русия и Украйна. Досега китайските власти отказаха напълно да заклеймят непредизвиканото нахлуване на Русия в Украйна, като Пекин се въздържаха по време на гласуването на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, осъждаща Москва.

Китай също така подкрепи оплакванията на Москва относно разширяването на НАТО, а представители на САЩ посочиха, че Русия е поискала от Китай военна и икономическа подкрепа – нещо, което обаче Кремъл и Пекин отрекоха.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще разговарят в петък с китайския премиер Ли Къцян в 10.00 часа брюкселско време (11.00 ч. българско) и след това с китайския президент Си Цзинпин в 14.00 часа (15.00 ч. българско време).

Целта на срещата на върха е "да се гарантира по някакъв начин неутралитета на Китай, така че Пекин да не помага на Русия“, посочи прд CNBC представител на ЕС, който пожела да запази анонимност поради чувствителността на дискусиите, каза пред CNBC във вторник.

Същият служител каза, че икономическите връзки между ЕС и Китай, както и неотдавнашните търговски спорове също могат да бъдат повдигнати като въпроси по време на разговорите, но "фокусът определено е върху Русия".

Втори европейски представител, също запознат с разговорите, каза пред CNBC, че срещата е "определящ момент за отношенията между ЕС и Китай“. "Ако Китай се присъединят към Русия, това очевидно ще има много негативно въздействие върху отношенията на азиатска държава с ЕС“, отбеляза вторият служител от ЕС.

Трети служител на ЕС, който също предпочете да остане анонимен, каза, че срещата на върха първоначално е имала за цел да обяви "малки двустранни инициативи". "Но нещата се промениха", посочи той, добавяйки, че "ключовото послание трябва да бъде, че ще има последствия, ако Китай заобиколи западните санкции, наложени на Москва“.

По-рано този месец министърът на външните работи на Естония Ева-Мария Лиймец каза пред CNBC, че ако Китай помогне на Русия при инвазията в Украйна, тогава Западът трябва да обсъди санкциите и срещу Пекин.

Говорейки пред CNBC миналата седмица, италианският премиер Марио Драги пък каза: "Китай е най-важната страна, те могат да бъдат от решаващо значение в мирния процес, имат много лостове и затова всички чакаме".

Италианският министър на външните работи Луиджи Ди Майо също говори пред CNBC във вторник:

"Ние често сме призовавали всички наши международни партньори и дори онези участници, с които не сме съгласни, да постигнем мир и дипломатическо решение. Дори Китай, подобно на Турция и много други страни, могат да допринесат за това усилие.

"Много е важно да участваме в това усилие, за да можем колективно да покажем на руския президент Владимир Путин, че дипломатическото решение е по-добър вариант за него, отколкото да продължи тази война“, добави Ди Майо.

Отношенията на ЕС с Китай са нервни през последните години.

И двамата страни подписаха инвестиционна сделка в края на 2020 г. - точно преди президентът на САЩ Джо Байдън да пристигне в Белия дом. Въпреки това ЕС, само няколко месеца по-късно, реши да замрази споразумението, позовавайки се на опасения относно нарушенията на правата на човека в Китай.

Съвсем наскоро Европейската комисия заведе дело срещу Китай в Световната търговска организация, аргументирайки дискриминационни търговски практики срещу Литва, страна от ЕС.

"Срещата на върха в петък имаше за цел да се преразгледа годината на напрежение между ЕС и Китай и да се създаде нова почва за сътрудничество. Нахлуването на Русия в Украйна и отказът на Китай да осъди атаката на Москва обаче решително помрачиха очакванията на Европа за рестартиране на двустранните отношения", казаха анализатори от консултантската фирма Eurasia Group.

"Европейското разочарование от Китай относно Украйна, съчетано с най-силното трансатлантическо единство от повече от две десетилетия, ще подкрепи занапред по-тясното сътрудничество между ЕС и САЩ срещу Пекин занапред“.

Трансатлантическите отношения се подобриха след нахлуването на Русия в Украйна. След външнополитическите им различия относно превземането на Афганистан от талибаните през лятото на 2021 г. и противоречивата сделка за ядрени подводници между САЩ и Австралия, която ядоса Франция, сега изглежда има по-голямо сътрудничество между Вашингтон и Брюксел.

Те координират санкциите срещу Русия и САЩ и в момента работят върху подкрепата на ЕС да стане по-независим от руската енергия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна