Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия спря доставките на природен газ за Полша, съобщават полски медии

"Газпром" отрича спирането на доставките на газ за Полша

| обновено на 26.04.22 в 19:42
Снимка: Pixabay

Доставките на руски газ по договора "Ямал" за Полша са прекратени, съобщиха частната телевизия Polsat News и уебсайтът Onet.pl, позовавайки се на неназовани източници, предаде агенция Ройтерс.

Полската петролна и газова индустрия (PGNiG), която купува газ от "Газпром" по дългосрочен договор, който изтича тази година, отказа коментар.

Русия спря доставките на газ за Полша по договора "Ямал", научи неофициално новинарският сайт Onet.pl. В Министерството за климата се е събрал кризисен екип, посочва още изданието. Няма съобщение от Русия дали това е изпълнението на ултиматума, с който Владимир Путин наскоро заплаши, а именно, че ако няма плащания на руското синьо гориво в руби, няма да има и руски газ. Официалните съобщения по този въпрос трябва да бъдат публикувани днес, посочва още Onet.pl.

Информацията, първо за значително намаляване на преноса на руски газ, а след това и за спирането му днес, беше неофициално потвърдена за Onet.pl както от правителствени източници, така и от Полската петролна и газова индустрия (PGNiG). Руснаците не са информирали полската страна за причините за спирането на доставките.

Фючърсите на нидерландския газов хъб TTF скочиха за кратко към 108 евро за мегаватчас, преди да върнат под нивото от 100 евро към 99 евро за MWh, поскъпвайки в рамките на деня с близо 7%, след като по-рано във вторник те се търгуваха за кратко под 90 евро за мегаватчас.

Междувременно говорител на "Газпром" заяви, че компанията "все още не е преустановила доставките на газ за Полша", противно на това, което беше съобщено по-рано от полските медии и неофициално потвърдено от правителствени източници и от Полската нефтена и газова индустрия (PGNiG). Говорителят на "Газпром" каза още, че "Полша трябва днес да плати за газа в рубли, според новите правила".

Час по-късно обачв стана ясно, че руският енергиен гигант спира от сряда сутринта доставките на газ за Попша.

Часова графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


Физическите газови потоци през газопровода "Ямал-Европа" от Русия през Беларус до Полша бяха на ниво от нула киловатчаса (kWh) на ден в 16.00 часа средноевропейско време (17.00 часа българско), след като в ранните часове на вторник те бяха на ниво от 52 634 785 kWh на ден, според данните от мрежата на Европейския съюз на газово преносните оператори, посоча Ройтерс.

Полското министерство за климата обяви, че ще проведе брифинг относно газовите доставки по-късно тази вечер в 19.15 часа средноевропейско време (20.15 часа българско).

Полша многократно е казвала, че няма да се съгласи с искането на Русия да плаща в рубли за газа, който купува от "Газпром", съгласно новите правила, обявени от Русия миналия месец.

Москва пък предупреди Европа, че рискува доставките на газ да бъдат прекъснати, ако не бъдат плащани в рубли. В края на март Путин подписа указ, с който се предлага на купувачите на енергия да открият сметки в "Газпромбанк", за да извършват плащания в евро или долари, които след това да бъдат конвертирани в рубли в други сметки в същата банка.

Европейската комисия заяви, че компаниите трябва да продължат да плащат във валутата, установена в договорите им с "Газпром", 97% от които са в евро или долари.

По-рано във вторник Полша пък обяви списък с 50 руски олигарси и компании, включително "Газпром", които ще бъдат обект на санкции съгласно закон, приет по-рано този месец, позволяващ замразяването на техните активи на територията на страната. Законът е отделен от санкциите, наложени съвместно от страните от ЕС срещу Русия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна