Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катар ще домакинства непреки преговори между САЩ и Иран за подновяване на ядрената сделка от 2015 г.

Катар ще бъде домакин през следващите дни на непреки преговори между Иран и Съединените щати, съобщиха в понеделник иранските медии, цитирани от Ройтерс, като новината идва на фона на натиск от страна на Европейския съюз да се излезе от продължилата месеци безизходица в преговорите за възстановяване на иранската ядрена сделка от 2015 г.

"Иран избра Катар за домакин на преговорите заради приятелските връзки на Доха с Техеран“, посочи пред агенция ISNA Мохамад Маранди, медиен съветник на главния ирански преговарящ по ядрените въпроси.

През март ядрената сделка (JCPOA) изглеждаше близо до възобновяване, когато ЕС - който координира преговорите - покани външните министри, представляващи страните по споразумението, във Виена да финализират споразумението след 11 месеца недиректни преговори между Техеран и администрацията на американския президент Джо Байдън.

Но оттогава насам преговорите бяха прекратени, главно поради настояването на Техеран Вашингтон да премахне Корпуса на гвардейците на Ислямската революция (IRGC) - неговите елитни сили за сигурност - от американския списък на чуждестранните терористични организации.

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, който пътува до Иран миналата седмица, каза през уикенда, че се очаква непреките преговори да се възобновят през следващите дни в страна от Персийския залив.

Докато източник, запознат с въпроса, каза, че "специалният пратеник на САЩ за Иран - Робърт Мали, се очаква да пристигне в Доха в понеделник и ще се срещне с външния министър на Катар", ирански неназован служител каза пред агенция Ройтерс, че главният ирански преговарящ по ядрените въпроси Али Багери Кани ще бъде в Доха за преговорите на 28 и 29 юни".

Министерството на външните работи на Иран не беше незабавно достъпно за коментар, а катарското правителство не коментира информацията, допълва Ройтерс.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени