Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свиване на промишлената активност в Китай през август заради Covid мерките и енергийната криза

Влошаване на индустрилната активност в цяла Азия

Китайската промишлена дейност се сви през август за пръв път от три месеца насам на фона на отслабващо търсене, недостиг на енергия и нови огнища на коронавируса, които навредиха на производството.

Това показват резултатите от частно проучване на агенциите Caixin и Markit, които потвърждават официалните китайски данни, оповестени ден по-рано.

Промишленият PMI индекс на Caixin/Markit падна през август до 49,5 пункта от 50,4 пункта през юли, докато очакванията бяха за по-умерено понижение към 50,2 пункта. Това е първото завръщане индекса от три месеца насам под важното ниво от 50 пункта, което е водораздел между експанзията и свиването на икономическата активност.

Ден по-рано официалният PMI на Китай за август също беше под важното ниво от 50 пункта, достигайки 49,4 пункта..

Според Caixin Insight Group "икономиката все още бавно се възстановява от серията огнище на Covid-19 през първата половина на годината. Местните коронавирусни огнища и сериозната топлинна вълна обаче нарушиха тенденцията и създадоха нов натиск в низходяща посока, представлявайки заплаха за икономическото възстановяване".

Китайската икономика избегна "на косъм" свиването през миналото тримесечие с оглед на серията Covid локдауни в различни части на страната, като редица икономисти твърдят, че зародилото се в последно време икономическо възстановяване е в опасност на фона на новите коронавирусни огнища и дълбоката криза в имотния сектор.

През миналата седмица китайските власти внедриха пакет от нови мерки за икономически стимули, включително финансиране за милиарди долари на различни политики, за да се вдигне на крака колебаещата се икономика.

Народната банка на Китай пък намали през август три ключови лихви за кредитиране в опит да намали разходите за финансиране за компании и физически лица.

Но докато страната поддържа строгите си противопандемични политики, много анализатори очакват икономическият растеж да остане приглушен и намалиха прогнозите си за растеж за тази и следващата година.

Трябва да се има предвид, че PMI проучването на Caixin се фокусира върху компаниите, които са по-ориентирани към износа и върху малките фирми в крайбрежните региони, докато официалното проучване се отнася за държавните индустриални гиганти.

Междувременно се въвеждат нови анти Covid мерки в китайският град Чънду с население над 21 милиона жители. От четвъртък до неделя в мегаполиса ще се проведат масови тестове за Covid-19, съобщиха днес градските власти. На всички жители в столицата на югозападната провинция Съчуан е наредено да си останат вкъщи от 18:00 часа местно време, като домакинствата ще могат да изпращат по един човек на ден, за да пазарува за ежедневните нужди.

Този ход идва след съобщени 157 случая на Covid-19 в града.

Междувременно промишленият PMI индекс на Южна Корея падна през август до 47,6 от 49,8 през юли, оставайки под важното ниво от 50 пункта за втори пореден месец и достигна най-ниското от юли 2020 г.

Аналогичният PMI индекс на Тайван пък се срина до 42,7 пункта през август от 44,6 пункта месец по-рано, а японският индекс - до 51,5 пункта от 52,1 през юли, отбелязвайки най-слаб растеж от септември 2021 г. насам.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна