Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скръб в снимки: Британците заляха Хайд парк – военни, семейства, студенти...

Великобритания днес притихна – милиони хора спряха работа и втренчиха погледи в телевизорите си, други заляха улиците на Лондон и Хайд Парк в опит да се докоснат за последно до своя монарх – най-дълго управлявалата кралица в света Елизабет II.

Близо 71 години на трона – живот, белязан в служба на народа.

От ранни зори британците заеха места в Хайд парк – кой прав, кой на столче, кой на постеля на тревата, всички очакваха да видят на големите тв екрани траурната процесия, съпроводена от невиждан блясък и лидери от цял свят.

А за хората останаха улиците, осеяни с полиция, и в парковете, където всеки беше сам в скръбта си – военни, отдаващи почит, майки с децата си, студенти, възрастни хора, чийто живот е минал с царуването на Елизабет II.

Кралицата ще бъде погребана привечер в Мемориала на Джордж VI към параклиса "Сейнт Джордж" в замъка Уиндзор, който е малко известен.

За разлика от други кралски особи тя няма да бъде положена в криптата на параклиса. Сега там е погребан принц Филип. Неговите тленни останки ще бъдат преместени в Мемориала според желанието на покойната кралица.

Още снимки и видеа може да откриете в специалната ни рубрика Траурът в Кралството.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени