Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Висшата лига похарчи над 800 млн. лира за трансфери през януари

Висшата лига счупи рекорди.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Клубовете от английската футболна Висша лига са похарчили рекордните 815 милиона паунда по време на януарския трансферен прозорец, за да завърши сезон на безпрецедентни инвестиции, пише агенция ДПА.

Брутните разходи, похарчени през януари са с 90 процента по-високи от предишния рекорд през 2018 година и почти три пъти повече от предишния януарския трансферен процорец – 295 милиона паунда.

Рекордът за целия сезон вече бе подобрен от 1,92 милиарда паунда, изразходени през лятото като границата премина 2 милиарда за първи път до потенциалните 2,8 милиарда – нова най-висока сума в историята.

Зам. - директорът на Deloitte Sports Business Group Калъм Рос потвърди, че през януари е имало рекордни разходи за трансфери, надвишавайки цифрата от 2018-а.

„По отношение на разходите за целия сезон 2022/2023, клубовете от Висшата лига вече изразходили над 2,5 милиарда паунда, което демонстрира възможностите има за харчене на пазара в момента“, добави Рос.

Клубовете от елитната английска дивизия поставиха и рекорд по нетни разходи за трансфери през януари с похарчените 720 милиона паунда, засенчвайки предишния резултат от януари 2022-а от 180 милиона.

В последните сезони се превърна в тенденция английските отбори да превъзхождат с много останалите в Европа дори тези от т.нар. топ 5 първенства като Испания, Италия, Франция и Германия.

„Когато погледнете конкретно към януарския трансферен прозорец, клубовете от Висшата лига са похарчили три пъти повече от останалите лиги в топ 5 взети заето. Подобно сензационно харчене е просто невероятно. От друга страна останалите всъщност получават повече от продажбата на играчи, отколкото харчат за купуване, което е доста очевидно в сравнение със ситуацията във Висшата лига“, коментира Калъм Рос и добави, че английският елит е и единствената лига, която е увеличила медийните си права през последния цикъл.

„Очевидно има и други неща, които са намесени като новите собственици на дадени клубове, както и представянето на терена, дали се търсят резултати в европейските турнири или титли в съответните първенства, както и самото запазване на място в елитните дивизии като Висшата лига“, каза още Рос.

Челси, с новите собственици, представяни от Тод Бьоли, продължава да води на пазара с привличането на световния шампион с Аржентина Енцо Фернандес от Бенфика, подобрявайки британския трансферен рекорд с похарчените 106,8 милиона паунда.

Нюкасъл се раздели с 40 милиона паунда за Антъни Гордън от Евертън, който бе единственият клуб, който не привлече нов играч през януари.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!