Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британската бизнес активност се възстановява през февруари след шестмесечен спад

Британската бизнес активност се възстанови през февруари след шестмесечен спад на производството, което е знак за устойчивост на икономиката на Обединеното кралство, показват резултати от последното проучване на S&P Global/CIPS.

Общият PMI индекс се повиши през февруари до 53,0 пункта от 48,5 пункта през януари, достигайки 8-месечен връх, докато осредните празарни очаквания бяха за доста по-слабо подобрение до 49,1 пункта. Това е първото повишение на индекса към нивата на експанзия (над 50,0 пункта) от юли 2022 г. насам.

"Много по-добрите от очакваните PMI данни за февруари показват окуражаваща устойчивост на икономиката пред насрещни ветрове“, коментира Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в S&P Global Market Intelligence.

Респондентите в проучването подчертаха нарастващото търсене от страна на клиентите и по-положителните перспективи за бизнеса, тъй като намаля икономическата несигурност и инфлацията се понижава от няколко месеца насам.

Доставчиците на услуги отчетоха особено силен подем в тяхната бизнес активността, като съотвеният PMI индекс скочи рязко през настоящия месец до 53,3 от 48,7 пункта през януару, в резултат на силното търсенето на услуги въпреки свиването на потребителските разходи.

Промишленото производство също продължи да се възстановява с оглед на подобрения при веригите на доставки и при клиентското търсене, като промишленият PMI индекс нарасна до 49,2 пункта от 47,0 пункта месец по-рано, но остава под важното ниво от 50,0 пункта за седми пореден месец.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна