Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Трифон Вълков: Има 200 лонг ковид синдрома, SARS-CoV-2 е мутирал 70 хиляди пъти

Д-р Георги Димитров: Ние забравихме за Covid, но той не е забравил за нас!

Националните координатори за Covid-19 са гости в подкаста на БНР "В центъра на системата" по темата за високата смъртност у нас през пандемията

Снимка: https://pixabay.com/bg

Каква е равносметката от Covid -19 и неговата еволюция?

Може ли да има колективен имунитет срещу SARS-CoV-2?

Защо средната продължителност на живота на българите намаля с над три години?

Кои са научните доказателства, че ваксинираните са предпазени по-добре от неваксинираните?

Как се приложи първият у нас Справочник за лечение на COVID в България?

Кой развива Long Covid синдром?

Може ли да ни връхлети нова пандемия?

Този епизод на подкаста на БНР - "В центъра на системата" е посветен на равносметката от Covid -19 и ваксините срещу вируса.

Слушайте епизода тук: 

Гости в епизода са:

🧫Д-р Георги Димитров - Клиниката по медицинска онкология на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ"
🧫Д-р Трифон Вълков, - инфекционист от Инфекциозна болница в София - Катедра по инфекциозни болести към МУ София

Д-р Трифон Вълков и д-р Георги Димитров (от ляво на дясно)

От разговора ще научите:

🔬Защо след две години пандемия средната продължителност на живота на българите е намаляла с над три години

🔬Има ли анализ в кои болници е била най-високата смъртността от Covid -19 и къде е било най-успешно лечението
🔬Има ли консенсус в професионалната общност по някои основните въпроси в лечението

🔬 Как се приложи първият у нас Справочник за лечение на COVID в България

🔬Защо правилното стадиране на болните с Covid -19 е най-важно за медиците на първа линия

🔬Защо продължава статистиката на заразени и починали от Covid -19 и до днес

🔬Каква е смъртността от Covid -19 и други заболявания при ваксинираните срещу коронавируса, при преболедувалите и при невакснираните

🔬Да си поставяме ли ваксина сега

🔬За мутациите на Covid -19

🔬Кои са най-тежките и най-честите постковид усложения и при кого се проявяват

🔬Могат ли трайно да останат някои от посткодив симптомите като загуба на вкус и мирис, лесна уморяемост

🔬Трябва ли да си запазим резерв от ваксини в държавата срещу новия коронавирус

🔬Какви са научните доказателства вече, че ваксината защитава от SARS-CoV-2 с огромна статистически значима разлика

🔬 Взе ли си човечеството поука от пандемията

Д-р Георги Димитров - Клиниката по медицинска онкология на УМБАЛ 

"За мен винаги е било странно, как държава като България, която в цяла Европа има най-бърз достъп до медицинска помощ, едновременно с това е на лидерски позиции по смъртност и е ниска средна преживяемост? Преди време правих обширен анализ на субсидирането на различните здравни системи в Европа спрямо населението и качеството на медицинските услуги. При държава като Швейция, която е с около 10 млн. жители, с държавен бюджет за здравеопазване 7 милиарда евро, средната преживяемостта е 80+ години. Нашият бюджет за здравеопазване в евро е наполовина на техният. Болниците растат непрестанно като брой, а продължителността на живота на българите не расте...", каза за БНР д-р Георги Димитров от Клиниката по медицинска онкология на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ".

Д-р Георги Димитров, д-р Трифон Вълков и д-р Димитър Димитров заедно с председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров представят в разгара на пандемията през 2021 година първият  Национален интерактивен Справочника за лечение на COVID в България .

Димитров и Вълков са след първите автори на справочника, който те актуализират и поддържат и до днес безвъзмездно и безплатно за българските лекари.

"Още когато се обяви пандемията от Covid - 19, беше пълен хаос и нямаше единен алгоритъм за лечение в света, нямаше специфичен медикамент спрямо вируса, всичко беше поддържащи грижи...И ние наблюдавахме другите държави, там сравнително бързо, в рамките на месеци унифицираха подходите за диагностика, триаж и лечение на различните тежести на заболяването. Защото това е най-критичното - Covid - 19 не е едно заболяване, то е тежести на инфекцията, причинена от SARS-CoV-2, спомня си още д-р Димитров. И допълва:

https://pixabay.com/bg

"Първата година у нас нямаше нищо и аз гледах как нашите експерти нищо не произвеждаха, всеки си имаше собствено становище и това беше най-големият пропуск...Година, в която всичко ни липсваше...

Затова ние тримата лекари събрахме тогавашните протоколи на най-успешните държави, които се справяха с пандемията. Това е още по време на Алфа вълната, преди Делта варианта, преди голямата смъртност...

Това са държави като Израел, Германия, Великобритания, САЩ. Но ние съобразихме Справочника за лечение на COVID в България с нашата здравна система и така обективизирахме стадирането на болния, което облекчи лекарите на първа линия, поясни още д-р Димитров от УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ".

5000 хиляди екземпляра от Справочника са изготвени и раздадени първоначално на лекарите с помощта на Българския лекарски съюз.

"Но както и за медицинските стандарти при другите заболавания, и при Covid - 19 всичко у нас е на препоръчителен характер, няма задължителност, това е минус за държавата ни, отчете още д-р Димитров.

Д-р Трифон Вълков, - инфекционист от Инфекциозна болница в София - Катедра по инфекциозни болести към МУ София

Според д-р Трифон Вълков, инфекционист от Инфекциозна болница в София, у нас продължава да се прилагат индивидулни подходи в лечението на Covid - 19, независимо, че вече има доказани от практиката азбучни истини как се лекува новия коронавирус, доказани методи, за които човечеството плати най-висока цена - многобройни смъртни случаи...

"Ние се опитахме с БЛС и д-р Иван Маджаров да въведем през лятото на 2021 г. с помощта на НЗОК да се включат задължително в пътеката за лечение на Covid -19 калкулаторите за тежестта на заболяването от Справочника. Но ни беше отказано от страна на НЗОК, поясни още д-р Георги Димитров.

"За последните 100 години вирусът на морбили е мутирал 70 пъти, за последните три години SARS-CoV-2 е мутирал 70 хиляди пъти...70 хиляди мутации в генома са регистрирани. И това не е неочаквано, това е заложено в самата биология на тези вируси.

За първи път обаче след появата на линията - Омикрон, новите вече варианти са вече производни на Омикрон. Причинителят става все по - инфекциозен, по-заразен, защото припознава своя гостоприемник като такъв. От друга страна обаче, адаптирайки се към условията, протичането му става по-леко. Защото самият вирус няма абсолютна никакъв смисъл да унищожи своя гостоприемник, поясни още д-р Вълков.

https://pixabay.com/bg

По думите му днес всеки си поема риска дали да се ваксинира дали иска или не. Дали поема риска да се срещне с естествения причинител на тази инфекция и да преболедува с всички възможни рискове, да попадне в групата на хората, които ще преживеят и лонг ковид синдрома...

Защото ваксиниралите се, в сравнение с неваксинираните, имат много по-малък шанс да развият тежките последствия на лонг ковид синдрома, кааз още д-р Вълков.

"Държавата трябва да запази запас от ваксини. Освен това вече има разрешение на ЕМА адаптираните нови ваксини да се поставят не само като бустер, но и като първа доза за неваксинирани.

Лекарите поясниха още, че постковидните усложнения не се развиват само при тежко преболедувалите. Според научните данни на американско проучване сред 11 хиляди преболедували в САЩ с доказан PCR тест, има описани вече над 200 постоковид симптома - сред водещите са сърдечно-съдовата и нервната система.

Според проучването най-честите усложнения при децата до 18 година са панически разстройства, страхови неврози, нарушения в съня, при тези между 18 и 65 години - това са смесените усложнения от двете групи, а при тези над 65 годишните - това са конгнитивнине нарушения - т. нар. мозъчната мъгла, поясни още за БНР д-р Трифон Вълков.



Д-р Георги Димитров е завършил медицина от МУ-София със “златен Хипократ”. Притежава Бакалавър по Генетика и генно инженерство от University Of Leeds, UK, както и магистърска степен по “Translational oncology” от Imperial College London, UK където прилага протоколите за разработване на нови противотуморни лекарства по програмата от „Лабораторията в практиката“. Д-р Димитров е първи автор на националния интерактивен Справочника за лечение на COVID в България, има сертификат за компетентност в диагностиката и лечението на COVID - 19 от  Stanford University, USA .Заедно с д-р Трифон Вълков и д-р Димитров старши са националните координатори за COVID-19. Той е и сред отличените с престижното отличие на БЛС в категорията „Ти си нашето бъдеще“ за 2021г. Съавтор е на множество публикации в Български и международни списания обхващащи различни аспекти на онкологията и COVID-19, както и активни участия на национални и международни форуми.

Д-р Трифон Вълков (MD, PhD) е специалист по Инфекциозни болести. Завършва медицина през 2013г. (Медицински университет, София). Работи последователно в отделение по въздушно-капкови, покривни, трансмисивни и невроинфекции и в отделението за лечение на пациенти с COVID-19 към СБАЛИПБ – „Проф. Ив. Киров“ ЕАД София, от началото на пандемията. В моментa е главен асистент по Инфекциозни болести към същата катедра (МУ-София). Придобива специалност по Инфекциозни болести (2018г.) и ОНС „ДОКТОР“ по Инфекциозни болести (2018г.). Член на Българското дружество по Инфекциозни болести. Научните му интереси са в областта на Клиничната вирусология и остри инфекции на ЦНС с вирусна и бактериална етиология.


Очаквам вашите сигнали, коментари и предложения на имейл: gergana.hrischeva@bnr.bg

Всички епизоди на подкаста ще намерите:

Apple Podcasts през iTunes

Viber



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна