Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лагард, ЕЦБ: Инфлацията е прекалено висока и ще се задържи дълго време

Кристин Лагард говори на пресконференцията след заседанието на Управителния съвет на ЕЦБ във Франкфурт на Майн, Германия, 27 октомври 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард отбеляза в четвъртък, че инфлацията в еврозоната е прекалено висока и ще се задържи висока за продължителен период от време.

В своя реч на германско банково събитие в Хановер Лагард отбеляза, че "инфлацията е твърде висока и се очаква да остане такава твърде дълго", но обеща, че ЕЦБ е "решена своевременно" да постигне целевото си ниво от 2 на сто.

Тя също така отбеляза, че продължава несигурността по отношение на ефективността или въздействието на мерките на паричната политика, подчертавайки "необходимостта да продължим нашия цикъл на повишаване на лихвите".

Кристин Лагард уточни, че новите макроикономически прогнози ще бъде налични за срещата на ЕЦБ на 15 юни, което ще помогне на централните банкери да преценят следващите стъпки, тъй като към момента те не могат да потвърдят задоволството си от инфлационните перспективи.

Изявлението на шефа на ЕЦБ е факт, след като по-рано днес Евростат отчете, че годишната инфлация в еврозоната е спаднала през май до 6,1% (най-ниско ниво от февруари 2022 г.) от 7% през април.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна