Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На фона на нарастващото напрежение в Азиатско-тихоокеанския регион

Многостранното военноморско учение КОМОДО започна във водите на Индонезия

Министърът на отбраната на Индонезия Прабово Субианто (вдясно) се срещна с министъра на отбраната на Германия Борис Писториус (вляво) в Джакарта на 5 юни 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Индонезия днес започнаха многостранни военноморски учения, в които участват държави като Съединените щати, Великобритания, Китай, Япония, Русия и Южна Корея, на фона на нарастващото напрежение в Азиатско-тихоокеанския регион, предаде Ройтерс.

Рутинните военноморски учения КОМОДО са "невоенни маневри", които имат за цел да "задълбочат отношенията между военноморските сили" на 36 държави, казаха в изявление военноморските сили на Индонезия.

Ученията се провеждат в момент, когато Китай и САЩ засилват опитите да постигнат военните си цели в региона чрез дипломатически подходи, организирайки по-често и военни учения със съюзници и партньори около остров Тайван и в оживените водни пътища на Южнокитайско море и западната част на Тихия океан, отбелязва Ройтерс. 

Освен това през уикенда в Тайванския проток стана инцидент, при който според американските военноморски сили китайски боен кораб се е изпречил пред американски разрушител в "опасно взаимодействие".

15 плавателни съда, включително такива от Китай и Русия, пристигнаха днес край остров Сулавеси за началото на ученията КОМОДО, съобщиха индонезийските военноморски сили. Китайските ВМС изпратиха за участие разрушителя "Чжанцзян" (Zhanjiang) и фрегатата "Сюйчан" (Xuchang), въоръжени с управляеми ракети, съобщи държавната Китайска централна телевизия.

Това е четвъртото издание на ученията КОМОДО в Индонезия. Първите такива маневри се проведоха през 2014 г., припомня Ройтерс.


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна