Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шолц очаква повече проекти за производството на микрочипове в Германия

Канцлерът на Германия Олаф Шолц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц заяви в сряда, че решението на Intel да създаде завод за полупроводници в неговата страна е "впечатляващ знак", че производителите на чипове искат да разширят производството си в Германия.

Докато отговаряше на въпроси в Бундестага, Шолц подчерта, че знае за няколко други компании - както местни, така и чуждестранни, които планират проекти за полупроводниковата индустрия в най-голямата европейска икономика, съобщава Ройтерс.

"Това е впечатляващ сигнал, че толкова много наши и международни компании избират Германия за разширяване на своето производство на полупроводници", заяви той пред долната камара на немския парламент в отговор на въпрос относно решението на американския производител на чипове Intel да изгради два завода за производство на чипове в град Магдебург.

През юни Intel постигна сделка с Берлин за инвестиция от 30 млрд. евро в планирания си обект в Магдебург, като споразумението включва субсидия от 9,9 млрд. евро от страна на германското правителство.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна