Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владо Николов дал положителна допинг проба на Игрите в Лондон

Владо Николов
Снимка: ВК Левски София

Проба на бившия капитан на националния отбор по волейбол на България Владимир Николов от олимпийските игри в Лондон през 2012 година е дала положителен резултат за наличието на забранена субстанция.

Пробата на Николов е била отворена едва през 2020 година, а впоследствие самият той е присъствал на отварянето на втората проба, която също е била положителна, пише "Сега".

По този начин на 15 октомври 2020 от Спортния арбитражен съд в Лозана са взели крайно решение, че Николов трябва да върне на МОК значката и дипломата за участие в Игрите в Лондон. За отбора няма наказание, тъй като такова се налага в отборните спортове при повече от един състезател с положителна проба.

"Накратко - да, виновен съм. Присъствах на отварянето на Б пробата ми и веществото беше в урината ми", това е заявил Николов.

"Истинският проблем в този случай е, че аз наистина нямам идея как се е случило това", цитиран е волейболистът пред КАС. "През моята професионална кариера не съм приемал нищо без лекарско предписание, дори лекарство за главоболие. Тестван съм редовно, по 4-5 пъти годишно. Знаех, че по време на олимпийските игри тестове ще бъдат правени след всеки мач. Нашият доктор в отбора ни доставяше много хранителни добавки и това са единствените допълнителни субстанции, които съм приемал. Единственото обяснение, за което мога да се сетя, е някоя от тези добавки да е била замърсена. За мое съжаление, лекарите на националния отбор пазеха опаковките на тези добавки само един месец след олимпиадата. Затова и нямам шанс да се защитя, като анализирам използваните добавки по време на игрите", допълва той в изявление преди три години.

На олимпийските игри в Лондон България се представи много силно във волейболния турнир и завърши на четвърто място. 


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна