Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция и над 2 хил. адвокати ще подадат жалба за геноцид в Газа, заяви Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган на пресконференцията с германския канцлер Олаф Шолц във Федералното канцлерство в Берлин, 17 ноември 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Турция ще се обърне към съответните институции по въпроса за геноцида в ивицата Газа и няма да остави този процес недовършен", заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган снощи на общото събрание на Националния студентски съюз на Турция, цитиран от Анадолската агенция и БТА.

"Заедно с над 2 хиляди адвокати ние ще се обърнем към съответните инстанции с жалба за геноцид. Ще следим процеса, няма да го оставим наполовина. Цената ще бъде платена", посочи турският лидер.

Той се спря и на посещението си в Германия тази седмица, като заяви: 

"Целият западен свят е една обща кръстоносна империалистическа структура. За съжаление видях това по време на посещението си (в Германия) вчера. Видях това и в президента (на Германия Франк-Валтер Щайнмайер)". 

Турският президент призова Берлин да окаже съдействие по въпроса за "освобождението на палестинските пленници" в Израел. Според Ердоган Израел държи над 10 хиляди заложници. 

"Германийо, направи стъпка за освобождаването им, а ние ще положим усилия за тези, които се намират в ръцете на "Хамас", каза Ердоган.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна