Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС добави към санкционния си списък най-големия производител на диаманти в света "Алроса"

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз добави руската компания "Алроса" (Alrosa), която е най-големият производител на диаманти в света, както и нейния изпълнителен директор Павел Алексеевич Мариничев към списъка си със санкции, предаде Ройтерс.

"В съответствие със забраната за диаманти, която въведохме с 12-ия пакет от санкции, днес ЕС включи в санкционни си списък "Алроса", най-голямата компания за добив на диаманти в света, и нейния главен изпълнителен директор", написа с социалната медийна платформа "Х" върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел.

Забраната на ЕС за руските диаманти се извършва в координация с групата силно развити държави от Г-7, които обявиха подобна забрана през декември.

Руската компания "Алроса" е най-големият производител на диаманти в света и представлява над 90% от цялото руско производство на диаманти. Тъй като това е "важна част от икономическия сектор, който осигурява значителни приходи на правителството на Руската федерация", ЕС намери за уместно да му наложи санкции.

"Това решение допълва забраната за внос на руски диаманти, включена като част от 12-ия пакет от икономически и индивидуални санкции, приет на 18 декември 2023 г. с оглед на агресивната война на Русия срещу Украйна. Забраната за руски диаманти е част от усилията на Г-7 за развитие международно координирана забрана за диаманти, която има за цел да лиши Русия от този важен източник на приходи“, се отбелязва в изявлението на Европейския съвет.

Санкциите на ЕС в отговор на руската военна инвазия срещу Украйна сега се прилагат за почти 1950 физически и юридически лица.

На този етап от "Алорса" не отговориха на искането за коментар от агенция Ройтерс.
По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна