Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 500 носорога са убити в Южна Африка през 2023 година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Почти 500 носорога са били убити от бракониери в Южна Африка през миналата година, което е с 11% повече от 2022 г., въпреки усилията на правителството да се справи с незаконната търговия с рога, съобщиха министри, предаде АФП.

Страната е дом на по-голямата част от носорозите в света и гореща точка за бракониерство, което се дължи на търсенето от Азия, където роговете се използват в традиционната медицина заради предполагаемия им терапевтичен ефект.

Министерството на околната среда заяви, че 499 от дебелокожите тревопасни животни са били убити през 2023 г., предимно в държавни паркове.

Най-голям дял от лъвовете са бракониерски убити в източната провинция Квазулу-Натал, като само паркът Хлухлуве-Имфолози - най-старият резерват в Африка - е загубил 307 животни.

"Това е най-голямата бракониерска загуба в тази провинция. Мултидисциплинарни екипи продължават да работят неуморно в опит да забавят този безмилостен натиск", заяви министърът на околната среда Барбара Криси.

През последните години властите засилиха сигурността, особено около националния парк Крюгер - туристически магнит, граничещ с Мозамбик, в който популацията на носорозите драстично намаля през последните 15 години.

Това е довело до по-малки загуби там - през 2023 г. са убити 78 носорога, което е с 37% по-малко, отколкото през 2022 г.

Но то също така е тласнало бракониерите към регионални и частни резервати като Хлухлуве-Имфолози.

Миналата година правоприлагащите органи са арестували 49 заподозрени бракониери в Квазулу-Натал, казва Крийси.

В цялата страна 45 бракониери и трафиканти на рога са осъдени, допълва тя.

Сред тях е и бивш рейнджър, осъден на 10 години зад решетките за убийството на носорог, за който по-късно твърди, че го е нападнал.

От 2023 г. Управлението на националните паркове изисква от новите служители да преминат тест с детектор на лъжата поради опасения, че някои от тях може да са в сговор с бракониери.

Роговете на носорозите са много търсени на черните пазари, където цената за тегло съперничи на тази на златото и кокаина.

Въпреки това през септември миналата година Международният съюз за защита на природата (IUCN) съобщи, че благодарение на усилията за опазване на природата броят на носорозите в цяла Африка е нараснал.

Близо 23 300 екземпляра са бродили на континента в края на 2022 г., което е с 5,2 % повече в сравнение с 2021 г., заявиха от IUCN, като добавиха, че увеличението е първата "добра новина" за животните от повече от десетилетие.

Според отделна оценка на Международната фондация за носорозите в Южна Африка живеят около 15 000.

"Въпреки че тези актуализирани данни на IUCN за популациите дават надежда, тези постижения остават слаби, докато продължава кризата с бракониерството", заяви във вторник Джеф Кук от Световния фонд за дивата природа.

Той определи като "сериозно безпокойство" рязкото увеличение на убийствата в южноафриканската провинция Квазулу-Натал.
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна